Počeo znanstveni skup "700 godina Janjeva"

U Preporodnoj dvorani HAZUa u Zagrebu danas je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti počeo dvodnevni znanstveni skup "700 godina Janjeva".

Skup je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Pavao Palić, naglasivši kako je "najstarija hrvatska dijaspora" sačuvana zahvaljujući zaštiti sv. Nikole i "čvrstoj vjeri u Boga gospodara povijesti."

U ime HAZU-a skup je pozdravio akademik Ivo Padovan, istaknuvši kako "potomci slavne Dubrovačke Republike i najstarije enklave", ponosni na svoju Katoličku crkvu i hrvatski narod, danas u Kistanjama s novim uzletom grade "domovinsko Janjevo".

U ime glavnoga pokrovitelja skup je pozdravio predsjednik bivšeg saziva Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić, posebno istaknuvši "poduzetnost, demografsku svježinu i međusobnu solidarnost" koje su očuvale janjevske Hrvate.

Organizatori skupa su dodijelili jubilarnu plaketu, rad akademskoga slikara Damira Mataušića, akademiku Ivi Padovanu.

Na simpoziju je predviđeno 13 izlaganja iz povijesti janjevačkih Hrvata. Ivo Prlender je otvorio skup temom "Veze Dubrovnika i Janjeva u srednjem vijeku", a Wolfgang Steininger govorio je o "Rudarskom govoru Sasa u Novom Brdu i Janjevu".

Na skupu će danas i sutra još govoriti Slavko Slišković, Juraj Kolarić, Stjepan Blažanović, Stjepan Ćosić, Rozin Palić-Jelavić, Mijo Lončarić, don Petar Palić, Lazar Dodić, Josip Forjan, Nikola Glasnović i Ive Mažuran.

Pročitajte više