"Početak kraja": Cijena nafte premašila rekordnih 135 dolara po barelu

PSIHOLOŠKE granice, kad je riječ o cijenama goriva, više ne postoje. Nema ih više ni smisla postavljati, jer se svakodnevno obaraju. Tako je barel nafte jutro na azijskom tržištu započeo s cijenom višom od 135 američkih dolara po barelu. Granica od 130 dolara po barelu, postavljena samo dva dana ranije, (pre)brzo je preskočena.

Divljanju cijena nafte pogoduje i stalno slabljenje američkog dolara u odnosu na euro. S obzirom da je početkom godine cijena sirove nafte iznosila oko 100 dolara po barelu, stručnjaci predviđaju kako će do kraja godine ona narasti do najmanje 150 dolara po barelu. Oni pesimističniji, s obzirom na galopirajući rast cijene barela, za kraj godine predviđaju i cijenu dvostruko veću od one iz siječnja - čak 200 dolara po barelu crnog zlata.

Drastičan rast cijena naftnih derivata izaziva lančanu reakciju - poskupljuje sve, a ponajviše hrana, što građanima, ali i stručnjacima zadaje nove glavobolje. Mnogi od njih izražavajući zabrinutost navode kako svijetu prijeti velika ekonomska kriza - crpilišta nafte sve je manje, a alternativa je premalo. Situaciju ponajbolje opisuju riječi analitičara Josefa Auera: "Ovo nije kraj procesa. Ovo je početak kraja".

I.M.

Pročitajte više