Počinje lov na Šimića i Glavaša: Hrvatska i BiH potpisale sporazum o bjeguncima

HRVATSKI ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak danas su potpisali izmjenu Sporazuma između dviju država kojima će se dokinuti traženje slobode osuđenih zločinaca preko granice.

Izmjenom sporazum se više neće moći dogoditi da osobe s dvojnim državljanstvom pobjegnu od zatvora u državu u kojoj nisu osuđeni. Ovim sporazumom omogućeno je izdržavanje kazne bez pristanka osuđene osobe te izvršenje pravomoćnih sudskih presuda u slučaju kada osuđenik pobjegne u drugu.

Ministri slučajeve Šimić, Glavaš i Jelavić nisu željeli komentirati

Čolak je pri potpisivanju istaknuo kako su minimalne izmjene u Sporazumu koji je potpisan još 1996. godine, no da su one vrlo bitne u sprječavanju zloupotrebe dvojnog državljanstva. "Do sada su oni mogli birati žele li služiti kaznu, sada će moći samo birati hoće li je služiti u Lepoglavi ili u Zenici", kazao je ministar Ivan Šimonović.

Iako su pobjedonosno objavili potpisivanje izmjena, ministri se ipak nisu željeli pozabaviti komentiranje konkretnih slučajeva bijega kao što su onaj riječkog kirurga Ognjena Šimića i ratnog zločinca Branimira Glavaša koji su svoju slobodu pronašli u BiH. Slobodu od progona u BiH je u Hrvatskoj pronašao Ante Jelavić. BiH traži 105 osoba koje su pravomoćno osuđene, a pobjegle su u Hrvatsku, dok je 46 hrvatskih prebjega još uvijek u Bosni i Hercegovini. 
 

Pročitajte više