Počinje snimanje filma "Ta divna splitska noć"

Prvom klapom na splitskom Autobusnom kolodvoru počelo je večeras snimanje dugometražnog igranog filma i trodijelne televizijske serije "Ta divna splitska noć" scenarista i redatelja Arsena Antona Ostojića u proizvodnji "Alka filma" iz Zagreba u kojem će, po Ostojićevoj najavi, glumiti i američki raper Coolio. L

Radnja filma - omnibusa od triju priča događa se u samo dva sata novogodišnje noći, od 22 sata do ponoći, u splitskom Getu (dio unutar Dioklecijanove palače), a samo su dvije lokacije izvan njega - na kolodvoru i Peristilu. I interijeri umjesto u studiju bit će snimani u stanovima u Getu. Film prati tri ljubavne priče, odnosno, priče o trima ljubavnim parovima u pokušaju ostvarenja ljubavi i nemogućnosti da u tome uspiju - čisti poetski nadrealizam, rekao je redatelj i scenarist Ostojić na konferenciji za novinare u jednom kolodvorskom kafiću uoči početka snimanja.

Nives Ivanković i Mladen Vulić glume prvi par, Mariju i Niku. Drugi par, Crnog i Maju, glume Marinko Prga i Marija Škaričić, a u trećem Vicko Bilandžić tumači lik Luke i mlada neafirmirana glumica čije ime redatelj nije htio otkriti u ulozi je Anđele. Osim njih u filmu se pojavljuju Dara Vukić, Pero Vrca, Ratko Glavina, Nikola Ivošević, Nenad Bego, Vladimir Davidović? i mnogo naturščika odabranih na audiciji. Ostojić je uvjeren da će i odabirom glumaca uspjeti dočarati autentičnost Splita.

Sama sebe u filmu tumači Dino Dvornik koji, kako se otkriva u filmu, ne samo što pjeva i zabavlja publiku na Peristilu na novogodišnjem koncertu nego je i važan pokretač radnje. Za potrebe filma na Peristilu će biti priređen i Dvornikov koncert. U filmu sudjeluje američki raper Coolio, poznat po

pjesmi Gangsta 's Paradise iz filma "Dangerous Minds" s Michell Pfeifer u glavnoj ulozi. Cooliju se scenarij filma, lokacija, to jest Split, i uloga mornara Franckia s američkog broda usidrena u splitskoj luci, toliko svidio, tvrdi Ostojić, da je pristao glumiti za minimalan honorar, odnosno za samo nekoliko tisuća, umjesto stotina tisuća dolara na tjedan. Koliko točno, Ostojić nije želio otkriti, no rekao je kako je za snimanje filma dobio 2,150.000 kuna, što je, po njegovim riječima, trećina "normalnoga" filmskog proračuna. Većinu su izdvojili Ministarstvo kulture i HRT, a u postprodukciji će sudjelovati i "Helas film" iz Muenchena.

Redatelj je najavo da će snimanje završiti 17. ožujka, da će praizvedba filma "Ta divna splitska noć" biti potkraj srpnja na pulskom festivalu te da će se u kinima pojaviti na jesen. Trodijelna televizijska serija na HRT-u bit će emitirana iduće godine.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više