SUĐENJE KOMŠIĆU Majka ubijene Kristine: "Udario ju je nogom u nos jer joj je dugovao 2000 kuna"

Foto: Željko Lukunić/Pixsell, Index

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu jutros je počelo suđenje Davidu Komšiću, dvadesetogodišnjaku kojeg se tereti za brutalno ubojstvo Kristine Krupljan.

On je, kako ga se tereti u optužnici, dana 22. veljače 2017. nožem izmasakrirao osamnaestogodišnju Kristinu Krupljan s kojom je više godina, uz prekide, bio u vezi.

Tijek događaja:

14:00 Rasprava se završava. Nastavlja se sutra u 9:10

13:55 David Komšić je zatražio kratku stanku.

"Htio sam vas nešto zamoliti. Da li bi ja mogao uzeti stanku na jednu minutu da se konzultiram s odvjetnikom".

Odvjetnik optuženog Veljko Miljević sad govori da je majka promijenila iskaz, ali nema prigovor. Prenosi Komšićeve riječi da nisu točne izjave majke da nije imala kontakte s njegovim roditeljima. No kaže da to ne smatra relevantnim u ovom trenutku.

13:40 Sutkinja je potom Vesnu Krupljan pitala što je sa njenom izjavom da je suglasna da se Komšiću dodijeli najblaža kazna od 10 godina zatvora.

"To me odvjetnik zajebao, da moram tako reći. Zato sam promijenila odvjetnika. Nisu mi dali da pročitam što potpisujem", rekla je.

"Moj odvjetnik Boro Radic je dobio 32 tisuće eura od Komšićevog oca. Rekao je da to potpisujemo za novac, za odštetu", rekla je Vesna Krupljan. David Komšić je želio nešto kazati, ali ga je sutkinja opomenula.

"Ja sam od tih 32 tisuće eura dobila 100 tisuća kuna, bivši muž 50 tisuća kuna, a Boro Radić si je uzeo 100 tisuća kuna. Neki dan je donio mom sadašnjem odvjetniku 10.000 eura za mene. 25 tisuca kuna je zadrzao za sebe", dodala je.

Ona tvrdi da je to odvjetnik sve dogovarao, da ona nije ništa dogovarala s Komšićevom obitelji.


"Nisam znala da potpisujem da pristajem na najblažu kaznu od 10 godina, nisam vidjela što potpisujem. Odvjetnik mi je rekao da brže potpišem prije nego što dođu roditelji Davida Komšića. Tek sam kasnije dobila tu izjavu", kazala je Vesna Krupljan.

13:24 Sutkinja je majku pitala je li znala za njihove odnose.

"Nekad mi je govorila, nekad ne. Na kraju nije jer nisu vise ni bili u vezi", kaže Vesna Krupljan.

"Od početka sam bila protiv te veze jer znam da je on bahat kao i njegov otac. Govorila sam joj da nije za nju, ali nije htjela slušati", sjeća se majka.

"Rekla mi je da je trudna u siječnju 2017. Prije toga je bila trudna s Komšićem, ali je imala spontani pobačaj", ispričala je majka.

13:10 Krenula su pitanja tužitelja. Majku su pitali je li znala da Komšić njenoj kćeri šalje prijeteće poruke.

"Da, kasnije sam saznala da joj je slao poruke "Kurvo, ubit ću te, ubit ću te sutra. Prebit ću te tako da se ni modrice ne vide". To sam saznala na policije. Ona mi je samo rekla da joj šalje prijeteće poruke. Pod hrpom tableta sam pa je moguce da sam neke detalje i zaboravila", rekla je majka.

"Ona se družila s njegovim sestrama i sestričinama, on je to mogao saznati nekoliko dana prije ubojstva", odgovara majka na pitanje opunomoćenika oštećenika o tome kad je Komšić mogao saznati da je Kristina trudna.

"Je li vas netko iz obitelji komsic pokusao kontaktirati nakon ubojstva?", pitao je opunomoćenik.


"Nije nitko", kaže Vesan Krupljan.

12:40 Majka se potom sjetila i večeri ubojstva.

"Rekla je da ide kod prijateljice na Kozari bok. Predvečer je došla doma, ostavila je drugi mobitel koji je imala za drugog dečka u jakni i otišla je. Ja sam otišla na posao u noćnu smjenu. Zvao me bivši suprug i rekao mi što se dogodilo. Odmah sam rekla da ju je ubio David Komšić", rekla je u suzama majka ubijene.

"Molila sam da me puste na poslu, došla sam tamo i rekli su mi da je ubijena", priča potresena majka.

12:30 Suđenje je nastavljeno. Na klupu za svjedoke sjela je Kristinina majka, Vesna Krupljan.

"Prije par godina David Komšić sreo ju je kraj crkve. Znali su se iz osnovne škole, išli su u isti razred. Komšići su se doselili iz Kiseljaka. Bili su u ljubavnoj vezi. Nije mi dobro sjeo od početka. Stalno su se svađali i mirili. Davida sam upoznala dok su još išli u osnovnu školu", rekla je majka ubijene.

"Kod crkve ju je sačekao i nogom ju je lupio u nos jer joj je bio dužan 2000 kn. Ona mu je rekla da joj to vrati, a on je rekao da neće. Ona je nazvala njegova oca. Zato ju je lupio nogom. Raskrvario joj je nos i tad je prvi put završila u bolnici", vratila se majka na događaj pred crkvom.


"Tada je ona dala iskaz i u 4. policijskoj postaji. To je bilo i na sudu, njegov otac je tražio da povuče iskaz protiv njega, njegov otac je lagao da su oni u izvanbračnoj zajednici i da je ona trudna", ispričala je Kristinina majka.

"Dolazio joj je pred kuću, iako je imao sudsku zabranu. Jednom joj je uzeo mobitel i sat. Njegov otac je zvao njenog oca da se dogovore i da ne idu na policiju", ispričala je majka. Ona nije željela na to pristati.

"Vratio je mobitel, ali je izvadio memorijsku kartici da vidi slike. Treći put je opet došao pred zgradu, zvonio je na portafon, ona mu nije htjela otvoriti pa je on razbio portafon. Policija mi je rekla da ispod 2000 kn štete ne mogu ništa i da moram podići privatnu tužbu", ispričala je majka.

"Četvrti put ju je 27. 11. 2016. na Bukovačkoj cesti na povratku iz izlaska s trojicom prijatelja presreo i otrgnuo retrovizor te udarao po autu. Htjeli su ju izbaciti van, on je razbio staklo. Čupali su je za kosu i udarali. Ona je krenula zvati policiju pa su joj uzeli mobitel i onda pobjegli. Ona je završila u bolnici, doveli su je u kolicima, imala je ovratnik", prisjetila se majka.

Dodala je kako auto nakon toga nije bio u voznom stanju, a počinitelji su privedeni tek nakon 12 dana.

Taj proces je još u tijeku pred kaznenim sudom, navodi majka.

"Na dan ubojstva Kristina je bila pozvana da da iskaz za taj slučaj na Bukovačkoj", kaže majka.

12:10 Nakon pauze od 15 minuta pročitat će se iskaz Kristinine majke.

12:05 Pročitan je iskaz Dalibora Krupljana, Kristinina oca.


"Nije mi spominjala probleme s Davidom sve dok je nije napao s trojicom prijatelja.
Presreli su je autom, vukli za kosu, bacili mobitel u kanalizaciju. Nakon toga su prekinuli, rekla je da popiju s vremena na vrijeme kavu kao prijatelji. Nakon ubojstva se liječim kod psihijatra i psihologa. Uzimam lijekove", kazao je otac ubijene.

"Tek nakon ubojstva sam saznao da je trudna jer me bivša supruga i Kristina nisu o tome obavještavale", rekao je otac.

12:00 Jedan Kristinin susjed u iskazu je kazao da je David više puta nogama i rukama razbijao ulazna vrata zgrade.

"Što ti hoćeš? Kupim i vrata i vas", rekao mu je David, kazao je u iskazu susjed ubijene.

11:40 Suđenje je nastavljeno. Pročitan je iskaz još jednog Davidova prijatelja.

"Znam ga otkad se doselio iz Bosne. Savjetovali smo ga da prekine s Kristinom. Na dan ubojstva smo se vidjeli, rekao mi je da se ide naći s frendom. Isto mi je ponovio u telefonskom razgovoru, poslije me još zvao, ali se nisam javljao. Mi njegovi prijatelji se nismo družili niti se on ponašao kao da je ona njegova djevojka. Govorio sam mu da nije cura za njega. Jednom ga je ošamarila", rekao je prijatelj u iskazu.

11:05 Suđenje se prekida, nastavlja se u 11:30. David Komšić je namignuo nekome iz publike.

11:00 Treći Davidov prijatelj Filip Filipović u iskazu je kazao sljedeće: "Nikad nismo pričali o privatnim stvarima. Nas trojica smo bili u klubu Bunga bunga, a onda smo otišli u H20. Kristina nas je pratila taksijem i na jednom križanju htjela ući u naš auto. Nakon H20 nas je ona pratila u svom autu Opel Astra."


"Htjeli smo pobjeći od nje, ne sjećam se tko je vozio. On je izašao i razbio joj retrovizor", ispričao je Filipović. Dodao je i kako je Komšić kod sebe nosio mali nož. Povremeno je, kaže, pušio travu, a alkohol nije često konzumirao.

10:57 Sad se čita iskaz Armenda Redžepija, Arijanova brata.

"Nije pričao o Kristini, o njoj mi je samo govorio: "Tko ju jebe". "Ubio ju je jer je otišla s drugim", kazao je.

Armin je ispričao kako ih je Kristina pratila taksijem u klub H20.

"Naguravala je mene, mog brata i još jednog prijatelja. Zaštitaru je rekla da je David želi tući. Nije točno da joj je David razbio retrovizor i staklo", ispričao je Armin u iskazu.

Rekao je i kako David nije ništa radio te je imao puno slobodnog vremena.

"Opalio joj je šamar ispred kafića njegova oca, a ona je rekla da ju je udario šakom", ispričao je Davidov prijatelj.

10:55 Pročitan je iskaz Davidova prijatelja Arijana Redžepija.

"Često je mijenjao brojeve jer ga je Kristina često nazivala. Skrivao je od nas da se viđa s njom. Voljela je izmišljati stvari, izmislila je napad", rekao je Davidov prijatelj misleći pritom na napad kad joj je Komšić s prijateljima prepriječio put.

"Možda je malo bahat, ali nije nasilan", branio je Komšića prijatelj.

10:50 Pročitan je iskaz rođaka Davidova oca, Vjekoslava Komšića. On je Davida i oca kobne večeri odvezao na policiju.


"Svađali su se, prekidali i mirili. Često je mijenjao brojeve. Često ga je Kristina zvala na mobitel. Za mene je bio pristojan i nije bio psihopat.

Rođak je ispričao kako je David ocu priznao da je "ubo Kristinu". Držao se za glavu i to kazao.

10:40 Potom je pročitan iskaz Davidova prijatelja koji ga je autom odvezao kući nakon ubojstva.

"Imali su burnu vezu. Oboje su brzo planuli, branili su jedni drugima druženja s drugim ljudima. Kristina mu je nekad branila da se druži sa mnom jer imam kriminalnu prošlost i jer sam nekad s njim znao popušiti joint", rekao je Davidov prijatelj.

Kazao je kako je Komšić nakon ubojstva bio krvav te da je vrištao.

"Odveo sam ga doma. Bacio sam krvavu odjeću u kontejner. Tresao se i povraćao. Nakon nekog vremena otišao je s tatom u policiju", ispričao je prijatelj u iskazu.

10:30 Dok se čitao iskaz, Komšić je zijevao. Sutkinja ga je pitala je li on to zijeva, a on je rekao da jest. Sutkinja mu je rekla da se ponaša pristojno. Na to je otac ubijene ironično kazao iz publike kako je Komšić neubrojiv. Komšić se na to okrenuo prema njemu i počeo smijati.

10:20 Pročitan je iskaz druge svjedokinje, još jedne prijateljice pokojne Kristine.

"David se divljački ponašao, s profesorima je pričao na ti. Fizički ju je maltretirao. Nije se znala osloboditi Davida i nitko joj nije u tome pomagao. Slao joj je poruke da je drolja i kurva", ispričala je druga prijateljica.

"Poslao joj je poruku je li stvarno istina da je trudna s drugim. Rekao je da će prihvatiti to dijete, ali je ona rekla da ne želi. Nije se sastajala s njim od napada u studenom 2016. Mislim da je David Kristinu doživljavao kao nešto svoje", rekla je prijateljica u iskazu.

"Dok su bili zajedno prigovarao joj je da je naporna, prigovarao joj je zbog izgleda. Zabranjivao joj je da ima muške pratitelje na Instagramu", kazala je.

"Prijetio joj je da će je ubiti riječima bit ćeš moja ili ničija'", dodala je.

10:10 Suđenje se nastavlja izjavama svjedoka. Pročitan je iskaz svjedokinje, Kristinine prijateljice.


"Sve je krenulo po lošem kad je počela vezu s Komšićem. Završio je samo osnovnu školu i upisao dopisnu srednju koja se plaća 4-5 tisuća kuna. Tukao ju je, branio ljeti da nosi haljine i da se druži s prijateljima", rekla je prijateljica.

"Vidjela sam kad joj je slomio nos, a imam i fotografiju na kojoj se to vidi i oblivena je krvlju. U više navrata sam vidjela masnice, tukao ju je i grebao. 2016. ju je prebio i razbio joj auto.

U veljači 2017. je rekla da je trudna i da je u vezi s drugim, ali nije rekla s kim.

Samo je rekla Zdravko, ali ne i prezime pa on nije znao ništa o njemu, ispričala je svjedokinja. Prijetio je da će ubiti nju i dijete, a poslije da će se ipak brinuti o djetetu. Na dan ubojstva je rekla da će se vidjeti s Davidom u restoranu Nokturno da sve razjasne, sjetila se svjedokinja.

Kobne večeri oko ponoći svjedokinju je nazvala Davidova prijateljica i u plaču rekla da je David ubio Kristinu. Komšić je često, unatoč zabrani nakon što je usmrtio čovjeka, vozio automobil. No taj se dan, rekla je svjedokinja, vozio s prijateljicom.

"Mislim da ju je ubio jer je shvatio da ne želi biti s njim i mislim da ju nije ubio tada da bi je ubio drugi put", rekla je još u iskazu prijateljica ubijene Kristine i svjedokinja u slučaju.

9:35 Odvjetnik optuženog Veljko Miljević uzeo je riječ. Prigovara jer se u uvodnom govoru govorilo o dokazima koji još nisu izneseni. Miljević je odbacio optužbe da je motiv ubojstva mogla biti ljubomora. Tvrdi da njegov klijent nije bio ubrojiv. Obrana tvrdi da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, a da je Komšić bio u stanju dugotrajne patnje te da je nastupio u jakoj razdraženosti.

Da je bio neubrojiv proizlazi iz nalaza psihijatrijskog vještaka, rekao je Miljević.

Odvjetnik optuženog tvrdi da je Komšić bio izložen dugotrajnom vrijeđanju od strane ubijene pa je zato bio doveden u stanje teške patnje.


Obratio se Komšić: "Sutkinjo, ja se u potpunosti slažem sa svojim odvjetnikom Veljkom Miljevićem i nemam što dodati", rekao je Komšić kratko. On će svoju obranu iznijeti na kraju postupka.

9:30 Riječ je uzelo tužiteljstvo. Oni smatraju da je ubojstvo posebno okrutno i nastalo iz bezobzirne osvete. Kazali su kako je Komšić Kristini nanio veliki broj uboda, a da je ubijena sigurno nekoliko minuta bila svega svjesna te da je trpjela veliku patnju. Rekli su da se i pokušavala obraniti.

"Okrivljeni je planirao ubiti jer je bila trudna i u drugoj vezi. I ranije joj je prijetio", kazalo je tužiteljstvo. Tvrde da je bio ubrojiv. Opunomoćenik obitelji Krešimir Škarica se složio sa svim navedenim

9:15 Suđenje je počelo nešto poslije devet sati u jednoj od sudnica zagrebačkog Županijskog suda. Nešto nakon sutkinje, u sudnici se pojavio optuženi David Komšić. U publici su prisutni otac ubijene, majka i ujak. Roditelji će sudjelovati u suđenju u statusu oštećenika. Komšiću je odmah na početku pročitana optužnica u kojoj ga se tereti za okrutno ubojstvo izazvano ljubomorom. Komšić je na pripremnom ročištu, rečeno je u sudnici, rekao kako se ne osjeća krivim.

Sutkinja ga je pitala je li ostaje kod tog iskaza da se ne osjeća krivim, a on je kratko kazao: "Naravno".

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku


Podsjetimo kratko ono što se znalo prije suđenja, riječ je o slučaju koji je, u prvom redu zbog brutalnosti samog čina, šokirao javnost. Nakon ubojstva otkrilo se kako je Komšić već ranije prijetio djevojci pa se postavilo pitanje je li ova tragedija mogla biti spriječena.

Njena majka Vesna Krupljan baš je jučer, dan prije početka suđenja, u RTL-ovoj Potrazi kazala kako do ubojstva ne bi ni došlo da se mladiću nije gledalo kroz prste.

“A to je sve zato i policija nije ništa radila - jer oni imaju novca. Da je policija napravila nešto ne bi do toga došlo”, rekla je Vesna Krupljan.

“On je znao da je ona trudna s drugim dečkom, da će se udati, da će u devetom mjesecu roditi. I oni su se našli u Nokturnu na večeri, onda su se zajedno došli tu pred zgradu”, prisjetila se majka večeri kad je njena kćer ubijena.

Nalaz obdukcije pokazao je da se Kristina grčevito branila te da je prilično dugo vremena patila.

“Smrt sada pokojne Kristine Krupljan nije nastupila trenutno. U prilog svjesnosti oštećene govore aktivne i pasivne ozljede na rukama... Nije se moguće preciznije izjasniti, ali s obzirom na brojnost ozljeda, oštećena je mogla biti svjesna nekoliko minuta, kroz koje je vrijeme oštećena patila, a radilo se o patnji jakog intenziteta... Ovo je vjerojatno trajalo koliko i samo ozljeđivanje”, stoji u nalazu obdukcije.

Kristina je, dakle, bila živa praktički do posljednjeg uboda.

Je li se ubojstvo moglo spriječiti?

Kao što je ranije rečeno, prije kobnog napada Komšić je više puta prijetio Kristini. Komšić je Kristinu fizički napao i 27. studenoga 2016. godine na Bukovačkoj cesti dok je vozila automobil. DORH je tek početkom prosinca prošle godine podigao optužnicu za taj napad.

Odvjetnik Bruno Spiz, kojeg je angažirala Kristinina majka Vesna, za taj je napad podigao kaznenu prijavu DORH-u protiv Komšića još početkom prosinca 2016. godine. No, kako nam je Spiz rekao, DORH je Kristinu pozvao na razgovor tek tri mjeseca nakon kaznene prijave - i to točno na dan kad je i ubijena.

"Ja sam podnio kaznenu prijavu DORH-u za taj slučaj 6. prosinca 2016. i saznao sam da su Kristinu pozvali na ispitivanje za taj slučaj tek nakon tri mjeseca, točnije na dan kad je ubijena. Odgovornost za ovo leži na DORH-u i policiji. Ne mogu oni prebacivati odgovornost jedni na druge. Oni su represivni aparat koji mora biti jedinstven. DORH nije ništa napravio da zaštiti Kristinu iako su znali da je Komšić imao zabranu prilaska njoj od 2015.", rekao je za Index početkom prošle godine Bruno Spiz.

"U Americi bi ovako nešto bilo nezamislivo. Da se netko ponaša kao Komšić, da ima razbojstvo i napad dva mjeseca prije nego počini ubojstvo, a da mu se ništa ne dogodi, pa to je nezamislivo. A kod nas se to dogodilo. Komšić je fizički napao Kristinu, prijetio joj smrću, iščupao joj mobitel i nakon toga bio na slobodi te ju kasnije i ubio. Ovo na žalost ne povlači nikakvu reakciju represivnog aparata.

DORH nije reagirao na moju kaznenu prijavu protiv Komšića (za napad na Kristinu 27. 11. 2016.), a koju sam podnio prije godinu dana, tri mjeseca prije nego je Komšić ubio Kristinu", ispričao je Spiz za Index još jednom krajem 2017. godine, na dan kad se saznao datum početka suđenja Davidu Komšiću.

To suđenje počelo je danas.
 

Pročitajte više