Trump: Jesam li spreman bombardirati Sjevernu Koreju? Tu ste prokleto u pravu

Foto: FaH

"ŠTO bih uradio u Sjevernoj Koreji? To je pošteno pitanje. Lako je detektirati problem, ali kako ga rješiti? Da li sam ih spreman bombardirati? Eh da, Tu ste prokleto u pravu!", dio je iz knjige Donalda Trumpa iz 2000. godine "Amerika kakvu zaslužujemo" u kojem se zalaže za precizna bombardiranja nuklearnih reaktora u Sjevernoj Koreji.

U skladu s izbornom pobjedom Trumpa u Americi, glavni komentatori u Južnoj Koreji ali i ostatku svijeta, pitaju se što će sada biti?  Hoće li se Trump sada kao predsjednik SAD-a naći s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom ili će ostvariti ono što je do sada javno zagovarao.

"On je luđak"

U Južnoj Koreje podijeljeni su osjećaji, jer je Trump više puta tijekom svoje izborne kampanje za predsjednika SAD-a za Sjevernu Koreju izvlačio najvulgarnije izraze.

"ISIS je veliki problem, Rusija je problem, Kina je problem. OK imamo puno problema. Usput rečeno, onaj manijak iz Sjeverne Koreje je problem. On ima nuklearno naoružanje, zar ne? E vidite, to je pravi problem", govorio je Trump još 2015. godine.

Do finala kampanje Trump je sve manje govorio o luđaku koji ima nuklearno oružje, a sve više o "mladom lideru koji je u stanju kontrolirati svoju zemlju".

"On je sjajan mladi momak"

“Koliko mladića, u svojoj 25. ili 26. godini, nakon smrti oca, ima snage preuzeti odgovornost za snažne generale? Kada o tome malo bolje razmislite… to je sjajno. Kako mu je to samo uspjelo?", rekao je Trump tijekom izborne utrke. Isto tako, tijekom kampanje govorio je o Sjevernoj Koreji kao prvenstvenom problemu Kine koja mora to i riješiti.

"Sjeverna Koreja ne bi imala što za jesti bez Kine. Oni kažu da nemaju, ali Kina ima potpunu kontrolu nad Sjevernom Korejom i ona bi morala riješiti problem ili se nositi s posljedicama", rekao je Trump.

U svibnju ove godine rekao je kako bi razgovarao s liderom Sjeverne Koreje.

Treba pregovarati

"Ne bih imao problema s tim", rekao je Trump za Reuters u svibnju, da bi tijekom srpnja to ponovio kritizirajući američku vanjsku politiku koja je odbacila mogućnost pregovora s liderom Sjeverne Koreje. Trump je rekao i kako je sigurno da neće otići u tu zemlju no da je spreman pregovarati.

Čelnici Sjeverne Koreje do sada su odbijali komentirati Trumpa smatrajući kako je prerano za bilo kakve reakcije jer mnogo toga bude rečeno tijekom izbornih kampanja i za potrebe te kampanje.

No, koji je Trump, pravi Trump? Onaj koji bi bombardirao ili onaj koji bi pregovarao?

 

Pročitajte više