Pod istragom Uskoka 22 ljudi. U Zadru i okolici se davalo mito za priključenje struje

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Uskok je, na temelju kaznene prijave zadarske policije, pokrenuo istragu protiv 22 okrivljenika koji se sumnjiče za davanje i primanje mita radi žurnog rješavanja priključka na elektromrežu.

Policijska uprava zadarska i Uskok izvijestili su da je istraga pokrenuta protiv 20 hrvatskih državljana, jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče za primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policija i tužiteljstvo su izvijestili kako sumnjiče osmoricu djelatnika Elektro Zadra da su tijekom 2020., na području Zadarske županije, primali novčane nagrade kako bi u Elektro Zadru, koji strujom opskrbljuje kućanstva, požurivali rješavanje priključenja objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu.

Uz njih, policija i tužiteljstvo sumnjiči 11 hrvatskih državljana da su kao vlasnici obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora davali osmorici zaposlenika Elektro Zadra mito u pojedinačnim iznosima od više stotina do 1500 eura, sukladno prethodnom dogovoru, a sve kako bi ubrzali svoje priključenje na elektrodistribucijsku mrežu.

Također, 51-godišnjeg i 56-godišnjeg zaposlenika Elektro Zadra sumnjiči se da su preko posrednika, a u namjeri da u Elektro Zadru ishode nelegalno priključenje na elektrodistribucijsku mrežu na nekretnini na zadarskom području, u poslovnoj dokumentaciji lažno prikazali namjenu nekretnine.

Kao protuuslugu davali ovjerene bjanko ateste

Nadalje, 68-godišnjeg i 65-godišnjeg zaposlenika Elektro Zadra sumnjiči da su protupravno, a na traženje 50-godišnjeg vlasnika nekretnine u Zadru, zaobilaženjem postojećeg električnog brojila u stanu i izravnim spajanjem na elektroenergetsku mrežu, omogućili vlasniku objekta neograničeno korištenje električne energije bez ikakve evidencije o potrošnji. Time je Elektro Zadar, ističe policija i tužiteljstvo, oštećen za više od 2700 eura, a za što su od vlasnika nekretnine zahtijevali 500 eura koje su po primitku međusobno podijelili.

Pored toga, kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su se šestorica zaposlenika Elektro Zadra na traženje 60-godišnjeg vlasnika jedne tvrtke i 48-godišnjeg vlasnika obrta ovlaštenih za izdavanje atesta koji čine sastavni dio spisa priključenja objekta na elektromrežu, u Elektro Zadru višekratno zauzimali na požurivanju rješavanja njihovih predmeta.

Zauzvrat su im vlasnik tvrtke i vlasnik obrta kao protuuslugu u više navrata dali veći broj ovjerenih bjanko atesta koje su potom šestorica djelatnika Elektro Zadra nezakonito koristili za potrebe rješavanja drugih predmeta priključenja objekata na elektromrežu.

Pritom su u njih unosili neistinite podatke te su u konačnici u 15 navrata naplaćivali iznose od 1200 kuna do 200 eura od vlasnika, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju, dodaju Uskok i policija.

Pročitajte više