Podaci Googlea otkrivaju drastične promjene navika Hrvata zbog korone

Foto: Google Screenshot/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

GOOGLE je objavio podatke o mobilnosti svojih korisnika u Hrvatskoj za period od 16. veljače do 29. ožujka, koji pokazuju da su epidemiološke mjere korjenito promijenile navike Hrvata, barem onih koji koriste Google, što znači manje-više svih s kompjuterima i mobitelima.

Iz Googlea naglašavaju da su ovaj izvještaj objavili kako bi “pomogli službenicima javnog zdravstva u razumijevanju reakcije na mjere socijalnog distanciranja” zbog koronavirusa, ali napominju da se objavljeni podaci ne bi trebali koristiti u medicinskoj dijagnostici ili liječenju, kao ni da se prave planovi za putovanje.

Sve se promijenilo u samo mjesec i pol dana

Također ističu da se zbog različite kategorizacije različitih regija ovi podaci ne bi trebali koristiti za usporedbu stanja u različitim državama.

Bez obzira na sve te ograde, Googleovi podaci otkrivaju zanimljive stvari. Oni zapravo prikazuju koliko se u odnosu na početnu vrijednost smanjio posjet i trajanje posjeta navedenim lokacijama u proteklih mjesec i pol dana. Početna vrijednost se pak računa kao prosjek posjeta navedenim lokacijama u periodu od početka godine do 16. veljače.

Čak 82 posto manje posjeta restoranima, kafićima, kinima...

Kada je riječ o kategoriji maloprodaje i rekreacije, koja uključuje odlazak u restorane, kafiće, šoping centre, muzeje, kina, knjižnice i slično, mobilnost se u odnosu na početnu vrijednost od 16. veljače smanjila za čak 82 posto!

Za lokacije poput apoteka, supermarkete, tržnice i prodavaonice zdrave hrane mobilnost se u mjesec i pol dana smanjila za 57 posto, dok se za parkove, nacionalne parkove, plaže, marine i slične lokacije smanjila 45 posto. 

Nadalje, na lokacijama poput autobusnih i željezničkih kolodvora mobilnost se od 16. veljače do kraja ožujka smanjila za 74 posto, dok je za odlazak na radno mjesto manja 50 posto. Zato se za 15 posto povećala mobilnost kada je riječ o mjestima stanovanja.

Podaci za regije

Mogu se naći i podaci za različite regije Hrvatske, od Zagreba, preko Istre do Dalmacije itd.

Drugim riječima, navike kretanja korisnika Googlea su se korjenito promijenile otkako smo u pandemiji koronavirusa.

U izvještaju se napominje da su svi korišteni podaci anonimizirani te da su obrađeni na isti način kako se obrađuju podaci za Google Maps.

Google Mobility Report o Hrvatskoj by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više