Podgorani odustali od prosvjedne vožnje na magistrali

Podgorska ekoudruga "Levanat", koja se protivi ponovnu otvaranju odlagališta na Donjoj gori, otkazala je za danas najavljenu usporenu prosvjednu vožnju na Jadranskoj magistrali jer je rješenjem splitskodalmatinske Policijske uprave skup zabranjen budući da nije pravodobno prijavljen. L

Poštujemo hrvatski zakon i otkazujemo za danas najavljenu prosvjednu usporenu vožnju automobila na dijelu državne ceste D8 od Podgore do Drašnica. Prijava mještana podgorske općine podnesena za održavanje javnog okupljanja i mirna prosvjeda te usporene vožnje automobilima na državnoj cesti je zakasnila, kazao je Mladen Letica, predsjednik ekoudruge "Levanat" na današnjem skupu na središnjem podgorskom trgu.

Dio od oko stotinu mještana pročitano rješenje PU-a o zabrani najavljena prosvjeda popratio je s nezadovoljstvom. Letica je samo kratko ponovio kako je svako otvaranje odlagališta na Biokovu nezakonit postupak. Nekolicina Podgorana je rekla je kako je dva izlaza iz mjesta na Jadransku magistralu policija zapriječila policijskim kombijima s pripadnicima interventne policije i dva "pauka".

Takva nam "blokada mjesta" turističke i mirne ribarske Podgore nije potrebna jer mi živimo u pravnoj državi i poštujemo sve hrvatske zakone, rekli su Podgorani.

Donja gora je formalno-pravno zatvoreno odlagalište, kaže Željeni Dean, dopredsjednik ekoudruge "Levanat", dodavši kako će Podgorani na sve moguće zakonski dopuštene načine izražavati svoje nezadovoljstvo na koje imaju pravo kako bi odlagalište u parku prirode na Biokovu ostalo zatvoreno.

Sa skupa je poslano pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću u kojem ga Podgorani upozoravaju na problem Donje gore i odlagalište na koje se već 27 godina, iako "privremeno", odlaže komunalni i drugi otpad s Makarskog primorja. Od predsjednika Mesića u pismu je zatraženo da primi općinsko izaslanstvo s predstavnicima Parka prirode "Biokovo".

Na odlagalištu komunalnog otpada u Donjoj gori na Biokovu danas nije odlagano smeće, a u sklopu prvog dijela uređenja radnici podgorskoga Komunalnog poduzeća već treći dan izdvajaju, izvlače i skupljaju veći metalni otpad koji će početkom idućeg tjedna biti sprešan i odvezen s odlagališta.

(Hina) xvr yvkn

Pročitajte više