Podgorica: Poznati sportaš osumnjičen za suučesništvo u ubojstvu novinara

POZNATOM crnogorskom sportašu i višestrukom međunarodnom šampionu u karateu Damiru Mandiću određen je u ponedjeljak navečer jednomjesečni pritvor zbog utemeljene sumnje o povezanosti s ubojstvom podgoričkog novinara, direktora i glavnog urednika lista "Dan", Duška Jovanovića.

Kako je u utorak ujutro priopćio istražni sudac Radomir Ivanović, Mandić je nakon saslušanja u vezi s ubojstvom ovog novinara osumnjičen za "pomaganje u teškom ubojstvu na štetu više lica, a na osnovu Zakona o krivičnom postupku".

To je prva osumnjičena osoba u opsežnoj akciji crnogorske policije u otkrivanju ubojice Duška Jovanovića u koju su, kako javljaju crnogorski mediji, uključeni i MUP Srbije, kao i policija UNMIK-a.

Jovanović je ubijen 27. svibnja ispred sjedišta lista Dan u Podgorici, kada je na njega ispaljeno više hitaca. Nakon višesatne operacije, preminuo je u podgoričkom Kliničko-bolničkom centru.

U Podgoricu bi u četvrtak trebao stići izvještaj njemačkih stručnjaka s rezultatima analize oko 60 uzoraka uzetih iz "golfa 3", iz kojeg je navodno pucano na Jovanovića.

U policiji ocjenjuju da će izvještaj stručnjaka iz Wiesbadena samo potvrditi nalaze dosadašnje istrage i dati preciznu sliku o tome kakvu je i koji osumnjičeni imao ulogu u ubojstvu direktora podgoričkog dnevnog lista.

Policija je nastavila potragu za Vukom Vulevićem i drugim osobama za koje sumnja da su sudjelovale u ubojstvu Jovanovića ili pomagale u ovom zločinu. Vulević je, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže policija, pobjegao na Kosovo, ali o tome još nema potvrde.

Dio do sada privođenih i oni za kojima policija traga uglavnom su osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u zločinu, pomagale ili znale da se sprema. Većinu osumunjičenih spaja bliskost narko-biznisu, ali su se u dosadašnjim političkim zbivanjima u Crnoj Gori oni nalazili na suprotnim ideološkim, nacionalnim i političkim polovima. Prema mišljenju izvora bliskih istrazi, to u priličnoj mjeri isključuje osobne motive i navodi na zaključak da je zločin počinjen za novac ili zbog nekog drugog razloga, ali svakako za račun nekog trećeg lica, o kojem zasad iz istrage ništa nije procurilo.

Kako javljaju mediji, tužiteljstvo namjerava nekom od osumnjičenih ponuditi status "zaštićenog svjedoka" kako bi otkrio nalogodavce ovog zločina.

Pročitajte više