Podgorica: Različita reagiranja na preporuke EU

Crnogorski mediji u srijedu bilježe različito čitanje dokumenta o referendumu o neovisnosti Crne Gore koji su u srijedu predstavnicima vlasti i oporbe uručili predstavnici Europske unije (EU) a u dokumentu se crnogorska vlast upozorava da ne poduzima ništa u vezi s referendumom dok pravila za njegovo održavanje ne budu "potpuno jasna", te da EU neće prihvatiti rezultate jednostranog referendumskog procesa, koji bi imao ozbiljne posljedice za približavanje Crne Gore euroatlantskim integracijama.

Po tumačenju četiriju oporbenih stranaka, koje zagovaraju zajedničku državu, EU je naredila Podgorici da odgodi referendum, dok najviši dužnosnici Crne Gore drže da su sugestije EU samo "načelne prirode" te da potvrđuju njihova stajališta.

Četiri oporbene stranke prosrpske orijentacije koje se zauzimaju za zajednicu sa Srbijom uputile su u četvrtak pismo visokom dužnosniku Europske unije (EU) Javieru Solani i povjereniku za proširenje Olliju Rehnu u kojem ih upozoravaju da je organiziranje referenduma u Crnoj Gori nepotrebno, te da se o tome "ne može pregovarati s aktualnim režimom u Podgorici, za što je osobni problem premijer Milo Đukanović".

Oni su naglasili da bi održavanje referenduma o neovisnosti moglo ugroziti sigurnost u Crnoj Gori, Državnoj zajednici i regiji.

Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Andrija Mandić je primjerice izjavio da je priča o referendumu završena dolaskom predstavnika EU u srijedu u Podgoricu što je, kako je rekao, "veliki dan za zajedničku državu", te preporučio kolegama iz oporbe da aktivnosti usmjere ka saveznim izborima.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović je izjavio da je jedinstven zaključak oporbe da prihvaća dijalog s Bruxellesom ali ne i s režimom u Podgorici.

Takvo stajalište u suprotnosti je sa zahtjevima Europske unije koja upravo ustraje na dijalogu vlasti i oporbe, kao i službene Podgorice i Beograda, izjavio je glasnogovornik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić.

Komentirajući preporuke EU, crnogorski predsjednik Filip Vujanović je izjavio da je referendum neotuđivo pravo građana Crne Gore da odluče u kojoj će i kakvoj državi živjeti, te da je "Crna Gora uvijek iskazivala spremnost za dijalog s EU i Srbijom, kao i za dijalog vlasti i oporbe.

Podsjetio je na poziv koji je početkom ove godine službena Podgorica uputila Srbiji na dogovor o budućim odnosima dviju država no odgovor iz Beograda još nije stigao.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je izjavio da će se "referendum sigurno održati na proljeće" te potvrdio da će Crna Gora poštivati međunarodne standarde.

Crnogorski premijer Milo Đukanović suglasio se s preporukama EU za otpočinjanje dijaloga u Crnoj Gori kao i s partnerima u Srbiji i poručio da je Crna Gora spremna prihvatiti sve preporuke o međunarodnim standardima po kojima će se održati referendum o neovisnosti Crne Gore.

(Hina) xdram ybs

Pročitajte više