Podignuta crnogorska zastava u sjedištu NATO-a

Foto: Hina

CRNOGORSKA zastava podignuta je u srijedu u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, u nazočnosti visokih dužnosnika Alijanse i Crne Gore, te predstavnika  diplomatskog zbora.

Na svečanosti koju je izravno prenosila TV Crne Gore, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Crna Gora prešla dugi put reformi da bi se našla na ovom mjestu.

“Pozdravljam vašu posvećenost. Zaslužili ste mjesto za našim stolom. Od danas će se vaša zastava vijoriti zajedno s našima i od danas ćete imati 28 zemalja koje će vam priskočiti u pomoć kada god vam bude trebalo”, poručio je Stoltenberg.

Vrata NATO-a su otvorena

On je kazao kako će i NATO i Crna Gora imati koristi od njezina članstva u Savezu.

“Svaki novi član čini NATO jačim i efikasnijim, politički i vojno", rekao je Stoltenberg i dodao da crnogorsko pridruživanje Savezu šalje poruku da vrata NATO-a ostaju otvorena.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je Crna Gora ovaj dan dugo čekala i „zaista ga zaslužila“.

"Vjerujem da će 7. lipnja biti upamćen i kao veliki dan za NATO. Nakon osam godina, NATO je dobio novu članicu“, naglasio je Vujanović.

Kako je kazao, zastava će se vijoriti kao simbol sigurne i prosperitetne Crne Gore koja sada i službeno pripada euroatlantskoj obitelji.

Crna Gora će također, rekao je, nastaviti slijediti svoje opredjeljenje ka Europskoj uniji, za dobrobit države i dobro svih građana.

Crna Gora je u ponedjeljak i službeno postala 29. članica NATO-a. Dokument je u State Department u Washingtonu u ime Crne Gore predao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Pročitajte više