Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra gospodarstva zbog afere s tulipanima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u četvrtak je podigao optužnicu protiv bivšeg HSLS-ovog ministra Hrvoja Vojkovića i njegova suosumnjičenika Gorana Lučeva koji su uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode početkom ožujka.

EPPO je, ne navodeći identitete, objavio da dvojicu tereti zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava nakon istrage o tri projekta sufinanciranih sredstvima EU koji uključuju i izgradnju staklenika.

Na temelju rezultata istrage europsko tužiteljstvo sumnja da je od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. Vojković podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća.

Vrijednost projekata iznosila 650 tisuća eura

Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85 posto, dok je preostalih 15 posto išlo na trošak hrvatskog proračuna.

Za dobivanje bespovratnih sredstava Vojkovićeva tvrtka trebala je ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od njih bila je odgovarajuća veličina trgovačkog društva, navodi EPPO.

Također, utvrdili su da je Vojković u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegove tvrtke uzgaja tulipane "kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini", jer bi "tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije”, objavio je EPPO.

Tako izdane potvrde, dodaju, Vojković je priložio zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete.

"Agencija je tijekom obrade zahtjeva posumnjala na prijevaru"

Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore dostavio je neistinitu dokumentaciju koju je sačinio zajedno sa drugooptuženikom, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

"Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku", izvijestio je EPPO.

Vojković koji je osim ministarske dužnosti bio i direktor Croatia osiguranja uhićen je 29. veljače, a dan kasnije je pušten da se tijekom istrage brani sa slobode nakon što je, kako se tada neslužbeno doznalo, priznao sve što su mu je europsko tužiteljstvo stavljalo na teret.

Pročitajte više