Podignuta optužnica protiv četiri zagrebačka liječnika zbog smrti novorođenčeta u Petrovoj

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv liječnika iz Petrove bolnice Mihajla Streleca, Alberta Despota i Vladimira Janđela, te liječnice Maje Gudelj iz privatne poliklinike Harny, zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

Ako im sud utvrdi krivnju optuženima prijeti kazna od 5, odnosno 8 godina zatvora, objavio je HTV.

Kako stoji u priopćenju Državnog odvjetništa u kojoj su navedeni samo inicijali, liječnicu Maju Gudelj, koja je pratila trudnoću oštećene Ane Farković Nemec, tereti se da nije izvela dodatne pretrage smatrajući da neće doći štetnih posljedica, iako je nalaz CTG-a bio patološki. Osim što svoju pacijenticu nije uputila u bolnicu, Maja Gudelj nije pravovremeno izvijestila nadslužbu Klinike za ženske bolesti i porode o dolasku trudnice sa akutnom fetalnom patnjom, a što je dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Troje liječnika iz Petrove tereti se da su, protivno pravilima službe, neopravdano odugovlačili sa neophodnim carskim rezom, te da nisu sproveli potrebne pretrage - prijemnu amnioskopiju ni dooplersko mjerenje fetalne cirkulacije, te da su, unatoč postojećem patološkom CTG nalazu, propustili izvršiti porod carskim rezom dok je još postojala realna mogućnost za preživljavanje novorođenčeta. Naime, navedeni su zahvat izveli tek u 22 sata, četiri sata nakon što je Ana Farković Nemec stigla u bolnicu.

Dijete je rođeno živo, no, unatoč svim poduzetim mjerama reanimacije i liječenja, umrlo je 12. svibnja 2005. 

Uprava Petrove bolnice ni tada, ali ni danas nije željela komentirati stravične događaje, a kako neslužbeno saznaje HTV među liječnicima kruži priča kako se navodno pokušalo zataškati i sudjelovanje još jedne osobe u cijelom slučaju. Naime, jedna je specijalizantica navodno pacijenticu nekoliko dana ranije također otpremila kući unatoč lošem nalazu CTG-a.

Roditelji umrlog novorođenčeta još su tada najavili tužbu protiv bolnice. Drugog dana nakon tragedije otišli su do ravnatelja Petrove i pitali ga zašto je trudnica u kritičnom stanju čekala na operaciju 4 sata. Prema njihovim riječima, ravnatelj je priznao da je operacija trebala biti učinjena odmah i da bi dijete tada preživjelo.

Dvojica od četvero optuženih liječnika - Mihajlo Strelec i Albert Despot dali su tada izjave za medije. Obojica su tvrdila da nisu krivi i za tragediju su optužili bolničku organizaciju i upravu. Ostalo dvoje - Vladimir Janđel i Maja Gudelj nisu istupali u javnosti, javio je HTV.

Zanimljivo je da svi upleteni liječnici i dalje rade. Mihajlu Strelecu uručen je izvanredni otkaz, ali je odlukom Općinskog suda naknadno vraćen na posao.

Strelec je sporne večeri bio u nadslužbi i samim tim je najodgovornija osoba koja je trebala nadgledati rad cijele Klinike, osobito hitne i komplicirane slučajeve, a uz to on je već imao jednu opomenu pred otkaz.

On je 11. svibnja bio pozvan u rađaonicu te je zajedno s kolegom konstatirao da treba učiniti carski rez, a zatim se uopće nije interesirao što se događa u rađaonici niti je kontrolirao njezin rad. Sve je prepustio manje iskusnim liječnicima i na taj način neodgovornim ponašanjem pridonio da dođe do stručne greške.

A.H.

Pročitajte više