Podignuta optužnica protiv Dodika, prijeti mu do pet godina zatvora

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužiteljstvo BiH podignulo je danas optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to kazneno djelo mu, ako bude proglašen krivim, prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a  stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", stoji u kratkoj izjavi državnog tužiteljstva.

Lukić je direktor Službenog glasnika Republike Srpske.

Vlast RS-a htjela blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tijekom srpnja blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. lipnja visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio 1. srpnja koristeći svoje ovlasti.

Dodik bi mogao u zatvor

Schmidt je istodobno nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka.

Za to je propisana kazna do pet godina zatvora kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se financira iz proračuna.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. je srpnja potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u toj tiskovini.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s kaznenim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća, ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.

Pročitajte više