Podignuta optužnica protiv HDZ-ovca Darka Puljašića

Foto: HDZ.hr

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. Radi se o HDZ-ovom gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i njegovu zamjeniku Mariju Pilonu.

"Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. godine prvookrivljeni, koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege, i drugookrivljeni, koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca da postupak nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada, kojima je to društvo upravitelj, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada, provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.

Tako su okrivljenici od njega tražili da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše moguće cijene za koje bi se moglo ishoditi sufinanciranje, na što direktor Komunalca nije pristao", stoji u priopćenju USKOK-a.

Snimljen je kako namješta

Puljašić je podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u hrvatskom saboru.

USKOK, bilo je objavljeno početkom godine, ima tajnu snimku razgovora u trajanju od oko dva sata, iz koje se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić te njegov zamjenik Mario Pilon, govore direktoru gradske tvrtke Komunalac, Josipu Vitezu, s kim mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi.

Snimka, čije je dijelove objavio Telegram, traje dosta dugo i u njoj je jako puno stvari koje bi mogle ozbiljno kompromitirati istaknutog HDZ-ovca Puljašića.

Razgovori su se, dodajmo zbog konteksta, zbili godinu dana prije objave. Prvi razgovor održan je 7., a drugi 14. siječnja u uredima zamjenika gradonačelnika Pilona i gradonačelnika Puljašića. USKOK je navodno već na proljeće imao snimku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više