Podignuta optužnica protiv Miroslava Radića zbog ratnog zločina nad civilima

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Osijeku je, na osnovi rezultata kaznenih postupaka vođenih pred Županijskim sudovima u Osijeku i Vukovaru, podiglo optužnicu protiv Miroslava Radića zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, stoji u priopćenju na stranicama DORH-a.

Optužnica se temelji na ranije prikupljenim dokazima i naknadno zaprimljenim dokumentima od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu te iskazima novih svjedoka. Radića se tereti da je u jesen 1991. godine na području Vukovara, kao časnik JNA, radi okupacije grada Vukovara, protjerivanja nesrpskog stanovništva i stvaranja tzv. Velike Srbije osobno izdavao i prenosio zapovijedi podčinjenim osobama da čine ratne zločine, poticao ih na takve radnje te ih i sam činio. Tako je 18. studenog 1991., u nazočnosti većeg broja žena, djece i staraca, svojim pištoljem ubio zarobljenog hrvatskog branitelja, tada 29-godišnjeg, Đuru Begovića.

Radić nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njega određen pritvor i raspisana međunarodna tjeralica.

J.Da.

Pročitajte više