Podignuta optužnica protiv pljačkaša Splitske banke

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv trojice pljačkaša poslovnice Splitske banke u Splitu u siječnju ove godine, a optužnica ih tereti za još neka kažnjiva djela.

Ante Anđelić (26) i Danijel Marušić (27), obojica iz Vinišća, i Ivan Gunjača (28) iz Budimira (triljska općina) optuženi su da su 7. siječnja ove godine oko 8,30 sati zajednički i po razrađenu planu opljačkali novac banke.

Po optužnici dogovorili su se da će, kad novac bude dostavljan u poslovnicu Splitske banke na Plokitama u Splitu, onesposobiti zaštitara i djelatnika banke, koji su naoružani, kako bi uzeli novac.

Na mjesto događaja dovezli su se osobnim automobilom "mercedesom" Ante Anđelića, koji je u vozilu ostao čekati drugu dvojicu (Marušića i Gunjaču), a oni su maskirani i naoružani izašli.

Ivan Gunjača potom je prišavši ispred banke zaštitaru Zvonimiru Zekanu (26) iz Splita, bez upozorenja iz automatskog pištolja marke "scorpion" s prigušivačem ispalio osam metaka, zadavši mu dvije ustrijelne i dvije prostrijelne rane prsnog koša i trbušne šupljine, te četiri prostrijelne rane donjih udova.

Budući da mu se u pucnjavi taj pištolj zaglavio, iz revolvera "amadeo rosi" na djelatnika banke Antu Tičinovića (42) iz Splita, koji je nosio torbu s novcem, ispalio je hitac u lijevo koljeno, nanijevši mu tešku prostrijelnu ranu.

Danijel Marušić, koji je bio naoružan pištoljem marke "crvena zastava", uzeo je torbu s 397 tisuća kuna, 30 tisuća eura, 34 tisuće madžarskih forinta, 4000 australskih i 4000 američkih dolara.

Pljačkaši su nakon razbojništva pobjegli, a nakon dva dana uhvatila ih je policija u Trogiru.

Splitska banka oštećena je za 670.408 kuna, a pljačkaši su u tom slučaju optuženi za tri kažnjiva djela: oružanu pljačku, pokušaj ubojstva iz koristoljublja i nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Optužnica svu trojicu tereti i za razbojništvo, odnosno pljačku poslovnice Privredne banke u Šibeniku.

Kako se navodi u optužnici, 3. veljače 1999. oko 18,30 sati ušli su maskirani i naoružani u poslovnicu banke, a Gunjača je ispalio u zrak jedan hitac kao upozorenje, a zatim je Marušić uzeo novac iz blagajne i prisilio djelatnicu da otvori sef iz kojeg su također ukrali novac. Privredna banka je tom pljačkom oštećena za 85 tisuća kuna.

Gunjača je optužen i za kažnjivo djelo nedopuštena držanja oružja, jer je policija u njegovu stanu pronašla veće količine oružja.

Iako su sva trojica bila osumnjičena za još neka kažnjiva djela, odustalo se od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza.

Riječ je o razbojničkoj pljački bankomata u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu, za koju je osumnjičen Anđelić, o razbojništvu u poštanskom uredu u Koteksovu neboderu u Splitu, za koje su osumnjičeni Anđelić i Gunjača, te o razbojničkom prepadu na poštanski kombi kod Koteksa u Splitu, za koji je osumnjičen Anđelić.

(Hina) žviš sp



Pročitajte više