Podsjećanje na Kesićev "Crni snijeg" u povodu 60. obljetnice holokausta

U povodu obilježavanja 60. obljetnice holokausta, Klub novinara Hrvatskoga novinarskog društva danas je u Zagrebu priredio podsjećenje na knjigu Ante Kesića "Crni snijeg", objavljenu 1957., a koja je, po riječima predstavljača Joze Petričevića, jedini roman o nacističkim logorima u hrvatskoj književnosti.

Prvi dio romana isprepleće se kao strašna i sugestivna slika logorskih osuđenika, dok u drugom dijelu pisac čitatelja vodi od histeričnog kraja Trećega Reicha do pobjede žrtava kojima su hranjene plinske komore, rekao je Petričević.

Glavni lik romana je ljubljanska studentica medicine Breda, koja dospijeva u logor te nakon groznih muka i psihičkih razapinjanja doživi oslobođenje, da bi ju zbog svega proživljenog sustigla smrt u slobodi, podsjetio je Petričević.

Originalnost Kesićeva pričanja je u njegovoj simbolici, piše u pogovoru Fadil Hadžić, koji napominje kako je autor rijetkom spisateljskom vještinom uspio završni dio romana uzdići u sfere blještave himne oslobođenju.

Kesić je, govoreći o simbolici crnog snijega, rekao kako je pao snijeg crn od pepela logoraša.

Prema romanu "Crni snijeg", Ivo Vrdoljak režirao je istoimenu dramu.

Novinar i književnik Ante Kesić rođen je 1921. u Studencima pokraj Imotskog.

Novinarske i književne tekstove objavljivao je u "Ilustriranom vjesniku", "Borbi", "Globusu", "Oku", "Poletu", "Hrvatskoj ljevici", "Jutarnjem listu" te na radiju i televiziji. Autor je knjiga "Pozdrav s pučine", "Tamnica gori", "Drugi početak", "Nesvrstani", "Blistok", "Rolović" i druge. Za svoj je rad nagrađen s više od 30 nagrada.

(Hina) xkt ymc

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.