Poduzetnici prijete blokadom, ovo su njihovi zahtjevi. Gotov sastanak u vladi

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

NAKON što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, od 9 sati u vladi je u tijeku sastanak.

>> Ovo su sve nove mjere. Zatvaraju se restorani, kafići, teretane, nema advenata...

Od predstavnika vlade na sastanku su ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Glavna tema su mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor.

"Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugoga kruga pregovora, to je ključna činjenica", izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smiju odustati od svojih zahtijeva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. "Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome trebamo inzistirati", rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svjesni stanja u proračunu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svjesni. "Zato smo ponudili taj model gdje mi njih faktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine", rekao je.

"Ako ništa drugo ne preostaje, prosvjed je ono što će se dogoditi"

Nove mjere izazvale su burne reakcije poduzetnika, a predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na prosvjede.

"Uvijek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih poduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani", rekao je Bujas sinoć za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu prometnica, Bujas je rekao: "Ako ništa drugo ne preostaje, prosvjed je ono što će se dogoditi."

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100 tisuća radnih mjesta, a ako se ovakve mjere produlje, i više od toga.

"Tražimo da prodišemo, ništa više"

"Ako se nastavi dalje, možemo govoriti o još većim problemima. Rješenje nije jednostavno. Mi nismo Bangladeš ili Tunguzija, mi smo članica EU, mi imamo pristup određenim sredstvima, fondovima iz EU, pa dajte transferirajte ta sredstva ne u nekakav bujajući javni segment društva već u ovaj privatni segment koji se sada nalazi na koljenima, koji ne želi biti opetovano bačen na koljena i biti jedini koji plaća ceh. Sredstva se moraju implementirati, mjere moraju biti adekvatnije, one sad to nisu. Mjere za očuvanje radnih mjesta to nisu, trebaju biti daleko, daleko adekvatnije", rekao je Bujas pa dodao da se poduzetnici pitaju kako će preživjeti ne samo do 21. prosinca, dokad je najavljeno trajanje novih mjera, nego i nakon toga.

"To se i mi pitamo, ali lako za 21. prosinca, što je s 21. siječnja, 21. ožujka, što je s 1. travnja, mi ne znamo do kada će ovo sve skupa trajati, nitko ne zna do kada će trajati. Nadamo se, pokušavamo biti optimisti i kazati da će to trajati do iduće sezone, do 5. ili 6. mjeseca. Dajte nam šansu da prodišemo do tada. Smanjite, dovraga, te namete, smanjite PDV, napravite ključne reforme, neka profunkcionira pravosuđe, smanjite birokraciju, digitalizirajte sustav, pojednostavite stvari, dajte da prodišemo. Tražimo da prodišemo, ništa više", zaključio je Bujas.

Dva modela pomoći

Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su vladi dva modela pomoći.

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "covid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu traže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro. 

"Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacijskim ekonomskim mjerama nositi s pandemijom", poručio je ministar Aladrović u izjavi medijima najavivši da će s novim epidemiološkim mjerama, koje će se donijeti zbog pogoršane epidemiološke situacije, vlada predstaviti i ekonomske protumjere. 

Istaknuo je da je vlada svjesna "neizvjesnosti" kod ekonomskih subjekata, posebice onih u uslužnom sektoru zbog pogoršane epidemiološke situacije i najave novih mjera. Poručio je da će vlada pomoći svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji i najavio je da će se nove ekonomske protumjere objaviti ovih dana, nakon finaliziranja novih epidemioloških mjera.

"Svaka epidemiološka mjera imat će i ekonomsku protumjeru, tako postupamo od prvog dana ove epidemije", ustvrdio je ministar Aladrović. 

Upitan je li vlada spremna vlasnicima noćnih klubova isplatiti traženo obeštećenje zbog zatvaranja tih objekata, Aladrović je kazao da ekonomija ne može izdržati njihove zahtjeve "koji idu u kontekstu određenog postotka prihoda prošle godine".

"Ovisi kako gledate obeštećenje, i dosadašnje mjere se mogu smatrati obeštećenjem, one i jesu bile obeštećenje", kazao je.

Aladrović je ponovio da je vlada kroz ekonomske protumjere dosad uložila od 7.5 milijardi kuna u ekonomiju uz niz drugih ekonomskih mjera te da se tu radi o obeštećenju onih koji zbog objektivnih razloga nisu mogli raditi.

Pročitajte više