Poduzetnicima iz programa za inovacije na raspolaganju novih 22 milijuna kuna

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PROGRAMOM provjere inovativnog koncepta PoC poduzetnicima je na raspolaganju novih 22 milijuna kuna za inovativne projekte, izvijestili su u petak iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Program je nastao i provodi se u agenciji HAMAG BICRO uz značajnu suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije, a u četvrtak su ga prilikom svečanog otvorenja 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Vodicama predstavili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Pozvali poduzetnike da se prijave

Horvat i Vrbanec su pritom pozvali sve zainteresirane poduzetnike da se prijave za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata kroz program.

Horvat je izjavio da je u cilju olakšavanja puta poduzetnicima, od stvaranja ideje, izrade prototipa, razvoja inovativnog proizvoda ili usluge, razvijen niz značajnih mjera, a jedna od njih je Program provjere inovativnog koncepta, dodavši da je za uspješnost inovacijskih pothvata poduzetnika i istraživača vrlo važan kontinuitet provjereno dobrih mjera i ulaganja.

"Program PoC je jedinstven primjer kontinuirane mjere poticanja istraživanja, razvoja i inovacija poduzetnika u Hrvatskoj, kojih nam treba još i više kako bismo našim potencijalnim korisnicima stvorili prihvatljivu razinu izvjesnosti i mogućnost dugoročnijeg planiranja", poručio je Horvat.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec izvijestio je da je od 2010. do 2019. godine provedeno sedam poziva programa PoC, a kako je dosad ukupno financirano 276 projekata s gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti projekata u iznosu od 105 milijuna kuna.

Novac će ići iz Ministarstva

Napominje da je za dosadašnje natječaje sredstva u najvećoj mjeri osigurala Svjetska banka, a kako će se s današnjim danom svaki novi natječaj za program PoC u potpunosti podržati iz proračuna Ministarstva.

Vrbanec je istaknuo i da je HAMAG-BICRO u prethodne tri godine kroz različite programe potpore istraživanja, razvoja i inovacija osigurao provedbu 344 projekta za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava i time potaknuo preko 1,6 milijardi kuna investicija.

"Iznimno mi je drago što smo kroz program PoC ojačali i našu lokalnu potporu poduzetnicima kroz suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije", kazao je Vrbanec.

Jučer je u Vodicama započelo 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje okuplja brojne renomirane stručnjake, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, velik broj poduzetnika i gospodarstvenika, kao i predstavnike državnog vrha.

Pod sloganom "Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku", ovogodišnje savjetovanje tematski je usmjereno na poticanje proizvodnih investicija, razvoj industrije, izvozno orijentirano gospodarstvo temeljeno na tehnološkim inovacijama te na predstavljanje mjera i aktivnosti kojima će se potaknuti još jači razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva.

Pročitajte više