Poduzetnik tužio HGK i dobio. "Iza svega se krije kartel HGK i Hrvatskih šuma"

Foto: Boris Scitar_Večernji list PIXSELL

HGK, institucija koja se predstavlja kao "samostalna stručno-poslovna organizacija, koja promiče, zastupa i usklađuje zajedničke interese svojih članica pred državnim i drugim tijelima u Hrvatskoj i inozemstvu", a zapravo djeluje kao interesna skupina podobnih, izgubila je parnicu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Tužitelj je kompanija Massive Panels d.o.o., dio Požgaj Grupe koja se bavi proizvodnjom namještaja, parketa i drugih proizvoda od drva. Osuđujuća presuda se odnosi na malverzacije oko raspodjele drvne mase preko Udruženja drvno-prerađivačke industrije, koje djeluje u sklopu HGK, i uz sudjelovanje Hrvatskih šuma (HŠ).

Prema Nikoli Požgaju, vlasniku Požgaj Grupe, to je prvi put u povijesti da je sud u Hrvatskoj presudio u korist poduzetnika protiv HGK. Interese HGK je zastupao njen predsjednik Luka Burilović, a njegov iskaz je sud procijenio kao manje "uvjerljiv" od iskaza predstavnika Požgaj Grupe.

Što stoji u presudi protiv HGK?

Presudom protiv HGK je utvrđeno da je HGK, kao krovna institucija, odgovorna za rad Udruženja drvno-prerađivačke industrije koje je provodilo niz protuzakonitih radnji u postupku provedbe samog Pisma razumijevanja na štetu Požgaj Grupe.

U radu Udruženja su sudjelovali članovi koji nisu izabrani kao predstavnici Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Za pojedine članove su u Hrvatske šume slani zasebni zahtjevi za sklapanje ugovora, i to izvan ili mimo uvjeta propisanih javnim pozivom.

Drvna masa se raspoređivala na štetu drugih članica Udruženja drvno-prerađivačke industrije te je tako povrijeđen Statut Hrvatske gospodarske komore. HGK mora preuzeti obvezu postupanja po svim zahtjevima koje je Požgaj Grupa slala Udruženju i HGK, a zbog toga što je prekršen statut HGK i što je nanesena šteta kompaniji postoji osnova za odštetu.

Kompanije uplatile više od pola milijuna kuna članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, ona zauzvrat radila štetu

Tužba je predana još 27. rujna 2021., s tvrdnjom Massive Panelsa, kao dijela Požgaj Grupe, da su mu kao članu HGK članska prava povrijeđena tako što je djelovanjem Udruženja drvno-prerađivačke industrije Statut Hrvatske gospodarske komore povrijeđen na štetu njih i drugih članova.

Statutom Hrvatske gospodarske komore, čl. 57., propisano je da udruženja svojim djelovanjem ne smiju nanositi štetu drugim članicama HGK, a presudom je potvrđeno da su malverzacije s drvnom građom uzrokovale štetu.

Kompanije članice Požgaj Grupe su kao članice HGK po sili zakona uplatile više od pola milijuna kuna članarine, a HGK prema presudi ne samo da nije štitila njihove interese nego ih je s namjerom oštetila.

Malverzacije Hrvatskih šuma i HGK

U Javnom pozivu kojim Hrvatske šume svake godine provode kupoprodaju trupaca, i kojim se odlučuje o raspodjeli okvirno 2.200.000 m3 trupaca vrijednosti preko 1.3 milijarde kuna, navedena je Odluka o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata između HŠ i Udruženja drvno-prerađivačke industrije (koji djeluje u sklopu HGK) te je sklopljen dokument pod nazivom Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

Javnim priopćenjima Hrvatskih šuma (Podravski list, Lider Medija, Radio Slatina) je isticano kako se Javni poziv (za raspodjelu trupaca) provodi isključivo po Pismu. Ali se dio dogovora svejedno tajno vodio preko Udruženja drvno-prerađivačke industrije koje djeluje u sklopu HGK.

Požgaj Grupa je na nezakonite radnje kojima joj se nanosi šteta i krši Statut upozoravala HGK. Udruženje je u suglasju s Hrvatskim šumama dogovaralo mehanizme za diskreditaciju i "uništavanje" Požgaj Grupe tako da ih sasvim ukloni iz državnog sustava raspodjele drvne mase (u čemu su Hrvatske šume monopolist), a sve zbog toga što je Požgaj Grupa upozoravala na nepravilnosti.

Utvrđeno je da su se između pojedinih članica Udruženja i zaposlenika HGK s jedne strane i Hrvatskih šuma s druge strane održavali tajni sastanci o kojima nije obaviještena nijedna članica Udruženja (osim nazočnih). Što se događalo i dogovaralo na tim sastancima je tajno, iako su se na njima određivali uvjeti i kriteriji za provedbu Javnog poziva od strane Hrvatskih šuma za raspodjelu trupaca.

"Jedan od inicijatora malverzacija je Ivić Pašalić"

Presudu je za Index komentirao Nikola Požgaj, vlasnik Požgaj Grupe. Objasnio je i cjelokupni kontekst malverzacija oko raspodjele trupaca. Osim Hrvatskih šuma, HGK i Luke Burilovića, prozvao je i Ivića Pašalića, kao jednog od inicijatora malverzacija s godišnjim kvotama drvne mase.

"Po našem mišljenju, Udruženje drvno-prerađivačke industrije, koje nema pravnu osobnost, ne može biti uopće stranka u raspodjeli godišnje kvote drvne mase jer je to preozbiljan dokument (potpisan na 10 godina, vrijednost dokumenta dvije milijarde eura).

Svi koji su u taj proces bili involvirani od starta (i njegovi inicijatori, predvodnik svega je Ivić Pašalić) to su upravo tako zamislili da bi imali kontrolu nad državnim resursom, a bez odgovornosti jer se sakrivaju iza tzv. Udruženja koje nema odgovornost ni pravnu osobnost", tvrdi Požgaj.

"Uprava HŠ je suodgovorna jer uopće nije smjela dozvoliti da takvo tijelo ima i može imati utjecaj na njih pri raspodjeli drvne mase iz državnih šuma za koju su jedino zakonom odgovorne Hrvatske šume. Sprega jednih i drugih je jača od interesa društva i imovine svih građana RH, a za interes uske skupine pojedinaca.

Presudom je dokazano da je postojao takav modus operandi koji se prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja naziva kartel", interpretira Požgaj presudu.

Tužit će Hrvatske šume i HGK za odštetu

"Budući da smo po sili zakona član HGK i članica Udruženja, a da se i taj dokument koji je potpisan (Pismo razumijevanja) ne provodi po propisima kako je ugovoren, mi smo oštećena strana jer se provedbom javnih poziva od strane HŠ, a mimo pravila propisanih dokumentom, nama umanjuje kvota drvne mase na koju imamo pravo", pojašnjava Požgaj.

"Pošto Udruženje po njihovom razmišljanju (članica i vodstva Udruženja) nema pravnu osobnost, mi smo putem niza dopisa od HGK, kao krovne institucije unutar koje djeluje Udruženje, zatražili da reagira Međutim, HGK je odbijao sve naše zahtjeve i dopise s naznakom da oni ne mogu i nisu nadležni za rad Udruženja i nisu postupali, iako su svjesni da to nije točna informacija i da je HGK ta koja zapravo provodi izborne skupštine u svakom Udruženju, financira rad Udruženja i sl. Naravno, sve zbog povezanih interesa unutar HGK", objašnjava zašto su tužili Komoru.

Požgaj tvrdi i da je predsjednik HGK Luka Burilović isprva odbijao svjedočiti, sve dok ga sud nije prisilio. On je tvrdio da HGK nije odgovorna za rad Udruženja, ali je istinito svjedočio da nije poduzeo ništa da ispravi malverzacije.

Tvrdi da je ova presuda jak temelj za sve druge sudske sporove koji se vode po istim predmetima, a šteta za grupaciju zbog protuzakonite eliminacije iz javnih poziva Hrvatskih šuma je veća od 20 milijuna eura. Naplatu odštete će tražiti i od same Hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte više