POGINUO KONTROVERZNI NJEMAČKI POLITIČAR JUERGEN MOELLEMANN

Njemački liberalni političar i nekadašnji ministar obrazovanja i gospodarstva Juergen W. Moellemann poginuo je u četvrtak prilikom skoka padobranom. L

Prema navodima očevidaca, Moellemann se nakon skoka sa 4000 metara na visini od 1600 metara namjerno oslobodio glavnog padobrana, pa se pretpostavlja da se radi o samoubojstvu.

Državno odvjetništvo je protiv Moellemanna samo nekoliko sati ranije, nakon što mu je ukinut parlamentarni imunitet, započelo raciju u njegovim privatnim objektima zbog sumnje u pronevjeru, prijevaru te povredu zakona o političkim strankama.

Moellemann je bio samostalni poslanik u Bundesratu, nakon što je stranački vrh FDP-a iznudio njegov izlazak iz stranke zbog serije političkih i gospodarskih afera.

Moellemann je karijeru započeo početkom sedamdesetih kao štićenih tadašnjeg šefa Liberala i kasnijeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera. Na vrhuncu svoje karijere kao ministar gospodarstva morao je odstupiti sa svog položaja nakon skandala oko zloupotrebe položaja u privatne svrhe.

Nakon povratka na političku scenu kao prvak FDP-a savezne pokrajine sjeverno Porajnje - Vestfalija, Moellemann je svojom političkom ekstrovertiranošću te senzacionalnim istupima, poput slijetanja padobranom na predizborne skupove FDP-a, ojačao položaj Liberala te postao jednim od najpopularnijih i najkontroverznijih njemačkih političara.

Konačni istup iz politike te pokretanje istražnog postupka je uzrokovao Moellemannov prošlogodišnji predizborni letak u kojem je kritiziran politički vrh Izraela te vodstvo Njemačkog židovskog vijeća. Javnost je tu kampanju osudila kao antisemitsku.

Konačno pokretanje procesa je uzrokovala činjenica da Moellemann nije mogao jasno pokazati podrijetlo novca potrošenog na nekoliko milijuna eura skupu kampanju.

Političari svih parlamentarnih frakcija su izrazili duboku pogođenost Moellemannovom smrću a zasjedanje Bundestaga je nakon vijesti o smrti bilo prekinuto. Moellemann je napunio 57 godina, a za sobom je ostavio suprugu i tri kćeri.

(Hina) nkr rb

Pročitajte više