Pogledajte Breganu iz zraka, čeka se oko deset sati

Screenshot: RTL

NA GRANICI Hrvatske i Slovenije i dalje su velike gužve, a najgore je na Bregani, gdje se čeka i po deset sati. 

Milan Kreš, voditelj smjene GP-a Bregana, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se gužve stvaraju jer su ljudi, s obzirom na zatvaranje radnih mjesta zbog pandemije, krenuli na put za božićne i novogodišnje blagdane.

Istaknuo je da je od ponoći do 19 sati prošla oko 21.000 putnika te da je 70 posto njih koji tranzitiraju, prenosi HRT.

Svaki putnik se mora evidentirati je li u tranzitu ili dolazi u Hrvatsku. Svakome tko ostaje u Hrvatskoj moraju se objasniti i pravila: "Ili negativni test ili idu u samoizolaciju dok ne pošalju negativan test."

Putuju satima

"Iz Švicarske idem u Sjevernu Makedoniju, 24 sata smo tu", rekao je jedan od putnika za Dnevnik HTV-a.

"Putujemo iz Njemačke, već 10 sati stojimo na granici", govori drugi.

"Na granici Slovenije i Hrvatske čekali smo oko osam sati, a sad smo na Bajakovu već tri sata", dodaje putnik koji je stigao do Bajakova.

"Šest sati čekamo, katastrofa", rekao je jedan putnik za RTL.

U 21 sat kolona je na Bregani 13 kilometara

Prema podacima HAK-a od 21:20, na Bregani je kolona oko 13 kilometara, a čeka se oko osam sati. Pred GP-om Bajakovo kolona teretnih vozila duga je oko pet kilometara, a osobnih vozila također pet kilometara, te se čeka oko četiri sata. Na Pasjaku se čeka oko tri sata. Gužve su i na malim graničnima prijelazima poput Harmice, gdje se čeka oko sat i pol. 

Granica iz zraka

Kamere RTL-a popodne su oko 16 sati kolonu na Bregani snimile iz zraka. Sve četiri trake između hrvatske i slovenske strane bile su pune. 

Velike gužve očekuju se i narednim danima.

"Dođite s valjanim testom na granicu"

Načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj Davor Posilović komentirao je za Dnevnik N1 situaciju na granici te objasnio što i kako od srijede, kad na snagu stupa odluka o zabrani napuštanja županija.

"Kao i svake godine u predblagdansko vrijeme puno građana ulazi u Hrvatsku. Poduzimamo sve da bude što više traka, ali razdvajanje građana po ovom principu na tranzit ili ne, osim uvjeta po Zakonu o schengenskim granicama, sad nije moguće", rekao je Davor Posilović i objasnio:

"Schengenski zakoni propisuju razdvajanje jedino za putnike EU i putnike trećih zemalja, no sad to nije moguće, a kad dođe primjena odluke o napuštanju županije, i sam ulazak i tranzit u Hrvatsku je drugačiji za osobe u tranzitu. Ulaze samo u evidenciju nacionalnog sustava za upravljanje granicom, a za druge osobe bez PCR testa bit će posebna procedura. Izdavat će im se posebna propusnica do mjesta prebivališta gdje slijedi obveza samoizolacije."

Posilović je preporučio svima da na granicu dođu s valjanim testom na koronavirus, ne starijim od 48 sati.

"Oni koji ga neće imati, na granici će im se odrediti samoizolacija do testa i dat će im se propusnica. Negativan test će i nama biti evidentan i onda će se moći kretati", rekao je Posilović.

Što se tiče ukućana, kojima je netko došao u posjet, trebali bi se pridržavati epidemioloških preporuka i smanjiti fizički kontakt, napomenuo je. Na pitanje što će biti s građanima koji na granicu dođu primjerice s potvrdom o rezervaciji aranžmana, odgovara:

"Odluka je objavljena u Narodnim novinama. Takvi građani bi morali imati dokaze da imaju rezerviran smještaj, potvrdu, a ako žele izbjeći probleme, neka zatraže ipak propusnicu od Stožera. Postoji mogućnost da se i na krajnjoj destinaciji provjeri rezervacija. Preporuka je da se ishoduju e-propusnice."

Na kraju je dodao da će policija kroz redovan nadzor nadzirati osobe koje nisu s područja županije.

Pročitajte više