Kako će izgledati online nastava? Ministarstvo poslalo primjer sata biologije

Screenshot: Ministarstvo obrazovanja

HRVATSKE škole su dobro opremljene i mogu organizirati online nastavu, koja će u Istarskoj županiji ići od ponedjeljka, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvatska ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.

"Mi smo srećom opremili škole, svaki nastavnik ima prijenosno računalo, a učenici 5. i 7. razreda imaju svoje tablete. Oni koji nemaju, dobit će iz škole. Za niže razrede nastava će se organizirati preko HRT3", rekla je ministrica Divjak koja iz Bruxellesa predsjedava videokonferencijom ministara obrazovanja zemlja članica EU-a.

"Poslali smo upute svim školama i sada je vrijeme da stavimo sve glave skupa i vidimo kako najbolje odgovoriti na izazov epidemije koronavirusa. Apeliram na sve ravnatelje i učitelje da pročitaju uputu i da se pripreme. Cilj je da se to sada provede u Istarskoj županiji, a pripremne radnje moraju ići u svim školama", istaknula je ministrica.

Poslali primjer jednog školskog sata

Iz Ministarstva su poslali primjer jednog školskog sata biologije.

"Za cijeli svijet je ovo nova i teška situacija, zato treba biti svjestan da neće sve proći glatko. Bit će poteškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranje nastave na daljinu gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati. Upravo zato mislim da je pravi trenutak da svi budemo konstruktivni i odgovorni jer zajedno možemo prebroditi i ovakve krizne situacije."

Nastava 

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Epidemija koronavirusom (COVID-19) proglašena je u srijedu na području cijele Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je da osigura nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Pročitajte više