Pogledajte kako je bilo na koncertu: "Ubij Srbina" čuli svi osim Thompsona i Ivana Pandže

"OVO prvo nisam čuo, a ovo drugo je jedna prekrasna pjesma i drago mi je da se pjeva", kazao nam je Ivan Pandža, predsjednik zagrebačke HVIDRA-e i jedan od organizatora koncerta Marka Perkovića Thompsona na glavnom zagrebačkom Trgu, odgovarajući na pitanje kako komentira mladost koja je na koncertu uzvikivala "Ubij Srbina!" i pjevala "Evo, zore, evo dana, evo Jure i Bobana".

> Thompson pozdravio Norca, rulja uzvikivala "Ubij Srbina!"

> AFP o koncertu: Thompson je bio odjeven u crno, baš kao i hrvatski fašisti u vrijeme ustaškog režima

Prije koncerta kazao nam je kako ne smatra da će bilo tko nositi neprikladna obilježja, pa ipak ih je bilo. Šalovi i kape s ustaškom ikonografijom "krasili" su vratove i glave uglavnom razdraganih klinaca, a jedan se Thompsonov obožavatelj pojavio i s nacističkom zastavom u rukama.

Nakon jednosatnog čekanja zbog kiše koja je pljusnula netom prije spektakla, Thompsonov koncert u središtu Zagreba počeo je odom razočaranim bojovnicima Domovinskog rata "Prijatelji". Thompson je pozdravio hrvatske branitelje, invalide i obitelji poginulih, časnike i dočasnike. Posebno je pozdravio svećenike i časne sestre. "Pozdravljam generala Mirka Norca. Molimo Boga večeras i sutra za njega, jer on proživljava teške trenutke", dodao je.

Podsjećamo da su Tihomir Orešković i Mirko Norac prema presudi za ratne zločine nad civilima u Gospiću 1991., izdavali naloge za odvođenja civila iz njihovih kuća i podruma te za njihovo zatočenje i likvidaciju, kao i da je Norac osobno ubio jednu ženu tijekom likvidacije civila na Pazarištu. Potvrđeno je, stoji u obrazloženju presude, da je tzv. smrtonosni sastanak održan u Kriznom štabu za Liku, s kojega su najvažnije osobe tada u Gospiću krenule u likvidaciju najmanje deset civila na Pazarištu, kako se navodi, po nalogu Norca i Oreškovića.

Pozdravio je Thompson i generala Antu Gotovinu. "Kada su se pobjednici vraćali i kada su suze frcale na sve strane i na Trgu i u Hrvatskoj, sjetimo se tog vremena dragi prijatelji. Pozdravimo i generala Gotovinu, drugog zapovjednika hrvatske pobjedničke vojske doktora Franje Tuđmana", kazao je Thompson, što je publika, ponad koje su se izdizali panoi s fotografijama Mirka Norca, pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Ni policija nije vidjela nikakvu zabranjenu ikonografiju

Thompson je tijekom koncerta kazao kako ga je policija izvijestila da se na koncertu okupilo oko 120.000 ljudi. Brojka se ipak pokazala upola manjom: policija je, naime, po završetku koncerta izvijestila kako se na Trgu bana Jelačića okupilo oko 60 tisuća ljudi. Zanimljivo je i to kako iz policije kažu da ni oni na koncertu nisu vidjeli nikakvu zabranjenu ikonografiju.

Zadnja stvar koju je Thompson otpjevao bila je pjesma "Geni kameni", a koncert je zatvorio njegov gitarist koji je na oduševljenje okupljenog mnoštva na električnoj gitari odsvirao"Lijepu našu", baš kao što je to nekoć učinio i Jimi Hendrix odsviravši na Woodstocku na isti način američki himnu "Star Spangled Banner".

Na koncertu su se mogli vidjeti i pripadnici političkog i glumačkog života, kao što su HSP-ovac Pero Kovačević i Bandićev podanik Zvonimir Šostar te glumac Ivo Gregurević.

Na konferenciji koju već tradicionalno održava nakon gotovo svakog koncerta u Hrvatskoj, Thompson je kazao kako je njegova publika još jednom pokazala da je korektna, a na pitanje Indexovog novinara je li moguće da mu u Švicarskoj zabranjuju nastupiti zbog toga što njegova pjesma "Čavoglave" počinje pokličem "Za dom spremni", odgovorio je kako je mišljenja da to nije razlog, a i da je bio, da su mu to organizatori u Švicarskoj trebali reći. Ponovio je kako je zabrana njegovih nastupa u Austriji i Švicarskoj obrazložena riječima organizatora da se boje ispada hrvatskih navijača, tojest onog huliganskog dijela njih.

"Uzdignute desnice su novinarske izmišljotine, moja publika su najveći antifašisti"

Zamoljen za komentar pojedinaca iz mnoštva koji su njegove pjesme pozdravljali visoko uzdignutom desnicom, odgovorio je kako su to novinarske izmišljotine i da toga na koncertu nije bilo, kao ni fašističkih obilježja. Kazao je kako su branitelji i njegova publika upravo najveći antifašisti. Thompson je ujedno pozvao i da se zabranom njegovih koncerata u Švicarskoj i Austriji pozabavi Državno odvjetništvo, jer "hrvatski novinari koji pišu o njemu i njegovoj publici kao nacističkoj i fašističkoj time daju povod i razlog stranim novinarima da isto tako blate njega i njegove obožavatelje".

"Oni koji šire dezinformacije o mojoj publici kao fašističkoj, štete ugledu Hrvatske"

Tako, kaže pjevač, dovode u neugodnu situaciju njegove obožavatelje u Švicarskoj i Austriji, "koji onda moraju objašnjavati kako nisu fašisti, a oni koji šire takve dezinformacije rade veliku štetu i Hrvatskoj".

Predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža u ime branitelja se zahvalio brojnim okupljenim Zagrepčanima koji su ispunili Trg, a ujedno je i pozvao medije "da objektivno izvještavaju o ovom koncertu". Pod tim, kako je rekao, podrazumijeva "da napišu kako nikakvih zabranjenih obilježja nije bilo".

Prema posljednjim podacima, dobivenima oko ponoći - nije bilo većih izgreda. Tri su osobe ipak privedene zbog remećenja javnog reda i mira, a nad jednom od njih policija je morala uporabiti silu jer se opirala privođenju.

Tekst: Zvonko Alač
Video: Tomislav Brdjanović
Foto: Goran Perešin

Pročitajte više