Pogledajte kako je tko glasao o smjeni Kujundžića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Screenshot Parlametar

OPORBA, očekivano, nije uspjela srušiti Milana Kujundžića te on i dalje ostaje ministar zdravstva u vladi Andreja Plenkovića.

Odlučio je to sabor u današnjem glasanju u kojem je 53 zastupnika bilo za opoziv ministra, a 77 protiv.

Kako su zastupnici glasali o smjeni Kujundžića

No zanimljivo je promotriti i kako su o smjeni Kujundžića po zastupničkim klubovima glasali saborski zastupnici.

Za smjenu Kujundžića glasalo je 19 zastupnika SDP-a, 11 Mosta, 5 Glasa i HSU-a, 4 HSS-a, 3 Živog zida i Snage, 2 IDS-a te troje zastupnika Neovisnih za Hrvatsku.

Protiv je bilo 55 HDZ-ovaca, 7 zastupnika Bandićevog kluba, 6 HNS-ovog, 4 zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a i troje zastupnika SDSS-a. Svi manjinci glasali su protiv Kujundžićeve smjene.

Za Kujundžića je glasao i HDZ-ovac Stevo Culej koji je ovih dana u svojevrsnom sukobu s vrhom HDZ-a zbog sutrašnjeg prosvjeda u Vukovaru, ali i Milijan Brkić.

Saucha opet podržao vladu, a SDP-ovi odmetnici nisu glasali

Vladi je bezrezervnu podršku dao, već uobičajeno, i SDP-ov prvi odmetnik kojeg se tereti za krivotvorenje putnih naloga dok je bio predstojnik Milanovićevog premijerskog ureda. Glasao je, jasno, protiv smjene Kujundžića. 

No zanimljivo je promotriti i tko se nije pojavio na glasanju. Tako nije glasao najnoviji SDP-ov odmetnik Zdravko Ronko koji je prije nekoliko tjedana prešao na stranu vladajući. Nije glasala ni Milanka Opačić koja je također nedavno napustila SDP i prešla među nezavisne zastupnike. 

Na glasanju se nije se pojavilo čak 13 SDP-ovaca

Na glasanju se, prema podacima Parlametra, nije pojavilo čak 13 SDP-ovaca. Među njima nije bilo ni Željka Jovanovića koji se dan ranije žestoko zalagao za smjenu Kujundžića, ali ni bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva Siniše Varge. Nije glasao ni Peđa Grbin, Igor Dragovan, Joško Klisović, Ranko Ostojić, Nenad Stazić, Sabina Glasovac, ali ni Romana Jerković, Bernardiću odana SDP-ovka koja se također dan ranije, dosta teatralno, zalagala za smjenu Kujundžića.

Nisu se pojavila ni dvojica mostovaca - Tomislav Panenić i Tomislav Žagar. 

Nije došao ni bivši mostovac Vlaho Orepić, ali ni IDS-ov predsjednik Boris Miletić.

Glasanje pokazalo dvije stvari

Glasanje je pokazalo dvije stvari. Da je vladajuća većina i dalje prilično tanka, no istovremeno i stabilna, te da i oporba, čak i kad je, kako su tvrdili njihovi čelnici, ujedinjena, ne može računati na broj zastupnika koji bi im dao nekakvu ozbiljnu snagu u parlamentu što znači da vladjući i dalje mogu biti bezbrižni.

Pročitajte više