Pogledajte kako se računa plaća Kolindi, Plenkoviću i Njonji

Foto: Pixsell, Index

ZAKONOM o obvezama i pravima državnih dužnosnika koeficijentima su uređene plaće državnih dužnosnika koje se izračunavaju umnoškom koeficijenta i osnovice. Osnovica plaće u iznosu od 3890 kuna bruto počela se primjenivati s plaćom za mjesec prosinac 2014. godine.

Po tome predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja se svesrdno nada još jednom mandatu, ima najveći koeficijent - 9,30 - te stoga ima mjesečnu bruto plaću 36.177 kuna.

Odmah iza nje je Gordan Jandroković, za kojeg se iz državne blagajne kao predsjednika sabora s koeficijentom 7,86 bruto mjesečno izdvaja 30.575 kuna.

Petorica potpredsjednika

Na trećem mjestu top-liste dužnosničkih koeficijenata je Andrej Plenković koji kao predsjednik vlade Republike Hrvatske ima također koeficijent 7,86, što znači da se i za njega od novca ubranog porezima izdvaja 30.575 kuna bruto svaki mjesec.

Isto je i u slučaju plaće predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske, a to je trenutno Miroslav Šeparović.

Nešto manji koeficijent imaju potpredsjednici sabora (7,14), kojih je u ovom trenutku petorica. Tako Milijan Brkić, Željko Reiner, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić mjesečno dobivaju svaki po 27.774,6 kuna bruto.

Plaća ministara

Istu plaću u iznosu od 27.774,6 kuna bruto dobivaju i potpredsjednici vlade Republike Hrvatske, kojih je sada četvorica - Damir Krstičević, Davor Božinović, Zdravko Marić i Predrag Štromar.

Isti koeficijent, pa tako i plaću, ima i zamjenik predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske. 

Nešto niži koeficijent - 6,42 - imaju predsjednici radnih tijela sabora, suci Ustavnog suda, ministri, glavni državni revizor, pučki pravobranitelj i predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva. Za svakog od njih u bruto iznosu izdvaja se svakoga mjeseca 24.973,8 kuna.

Andrija Mikulić ima bruto 24.156,9 kuna

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić, koji je proteklih dana iskazivao probleme s upisom svoje imovinske kartice, s koeficijentom 6,21 ima mjesečnu bruto plaću 24.156,9‬ kune.

S koeficijentom 5,70 plaću u bruto iznosu 22.173 kuna imaju potpredsjednici radnih tijela sabora, državni tajnici, predstojnik Ureda predsjednika vlade, državni tajnici središnjih državnih ureda, glavni tajnik vlade, potpredsjednici Državnoga izbornog povjerenstva, ravnatelj HZZO-a i glavni vatrogasni zapovjednik.

Slijede dužnosnici za koje se po koeficijentu 5,50 svaki mjesec izdvaja bruto 21.395 kuna - ravnatelj Carinske uprave, glavni ravnatelj policije i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

Najmanji dužnosnički koeficijent

Oko 20.500 kuna bruto isplaćuje se zastupnicima i tajniku u saboru, predstojniku Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora, glavnom tajniku Ustavnog suda, zamjenicima glavnog državnog revizora, članovima Državnoga izbornog povjerenstva, zamjeniku predstojnika Ureda predsjednika vlade, zamjeniku glavnog tajnika vlade, glavnom državnom rizničaru, glasnogovorniku vlade, glavnom ravnatelju državnih uprava, državnih zavoda i državnih ravnateljstava, pravobraniteljici za djecu, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, kao i ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

U dugom nizu dužnosničkih plaća najmanji je koeficijent 4,26. Preračunato u bruto plaću to iznosi 16.571 kunu, iznos koji se izdvaja za predsjednika Savjeta za nacionalne manjine, zamjenike pravobranitelja za djecu, zamjenike pravobranitelja za ravnopravnost spolova i zamjenike pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Kolinda sama određuje koeficijent svojim dužnosnicima

Od bruto plaća se isplaćuju neto plaće, ovisno o različitim olakšicama koje koriste i stopi prireza koji plaćaju, no i ovakav popis prilično jasno oslikava razmjere potrošnje javnog novca. Naravno, pritom se ne smije smetnuti s uma da je Zakonom također definirano da se plaća dužnosnika uvećava za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža. To, naravno, nije kraj dotoku novca iz državne blagajne u dužnosničke džepove jer oni po zakoni imaju pravo i na naknadu za odvojeni život, naknadu troškova za službeno putovanje i naknadu troškova prehrane.

Mimo zakonom određenih koeficijenata, dužnosnicima u Uredu predsjednika Republike koeficijent za izračun plaće utvrđuje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Također, državnim dužnosnicima kojima zakonom nije određen koeficijent za izračun plaće, koeficijent utvrđuje vlada, s time da utvrđeni koeficijent ne može biti viši od koeficijenta glavnih ravnatelja državnih uprava, državnih zavoda i državnih ravnateljstava.

Napomena: Ispravljen je podatak o osnovici plaće. U prvoj verziji članka greškom je navedena osnovica plaće po kojoj se obračunavaju plaće državnim službenicima, umjesto osnovice po kojoj se obračunavaju plaće državnih dužnosnika, a koja iznosi 3890 kuna bruto.

Pročitajte više