Pogledajte kako šef državnog gubitaša parkira bijesni Audi na mjesto za invalide

Foto: Čitatelj Indexa

ĐURO POPIJAČ predsjednik je Uprave Petrokemije, kutinske tvrtke za proizvodnju umjetnih gnojiva. Također, Popijač je i bivši ministar gospodarstva u HDZ-ovoj vladi na čelu s Jadrankom Kosor.

Bijesna jurilica s više od 200 konja

Čitatelj Indexa poslao nam je fotografije na kojima se vidi kako Popijač parkira svoj luksuzni Audi A6 S Line na parkirnom mjestu označenom za invalide. Fotografije su snimljene jučer i danas u Koledovčinoj ulici u Zagrebu.

Ovakav Audi razvija od 190 do 272 konjskih snaga i stoji između 60.000 i 75.000 eura.

Potvrdio nam je da je to njegov auto

Poslali smo upit Popijaču da nam potvrdi je li ovo zaista njegov auto. Potvrdio nam je da jest.

"Točno je da je to automobil kojim sam ja upravljao. Jučer oko 15 sati i danas oko 14 sati sam se na nekoliko minuta zaustavio na parkiralištu Prodajnog centra Fokus zbog preuzimanja materijala. Radi toga se ispričavam i iskreno žalim ako sam svojim postupkom nekome uskratio mogućnost parkiranja", odgovorio nam je Popijač.

Petrokemija u zadnjih 20 godina izgubila 2,5 milijarde kuna

Podsjetimo, vlada je u svibnju ove godine od banaka otkupila potraživanja prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, nakon što je ta tvornica napravila gubitak iznad visine kapitala, zbog čega je trebala u stečaj.

U posljednjih dvadesetak godina, ta je tvornica tek povremeno imala pozitivne rezultate, a zbog golemih gubitaka izgubljene su milijarde - točnije 2,5 milijarde kuna. Tim novcem mogla je biti izgrađena još jedna takva tvornica.

Vlada je još 2014. godine dokapitalizirala Petrokemiju s 250 milijuna kuna, nakon što je propala privatizacija. Nekoliko godine kasnije firma je ponovno pred bankrotom. Prošle godine dobila je jamstva vlade od 350 milijuna kuna, a sada je država dugove preuzela na sebe.

Ako zbrojimo 250 milijuna kuna kojima je država prije četiri godine dokapitalizirala Petrokemiju i 450 milijuna kredita koje je otkupila od banaka, za "spašavanje radnih mjesta" 1700 radnika plaćeno je više od 400 tisuća kuna po radniku.

Pročitajte više