Pogledajte koliki je postotak slobodnih radnih mjesta u zemljama EU: U Hrvatskoj snažan kvartalni pad

Graf: Eurostat

POSTOTAK slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj, u trećem kvartalu, iznosio je 0,8 posto, dok je u prva dva kvartala ta stopa iznosila 1,5 posto, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat.

Stopa slobodnih radnih mjesta u izvješću, izražena je kao postotak od ukupnog broja radnih mjesta, te ona pokazuje usklađenost ponude i potražnje na tržištu rada.

Na razini cijele europske unije stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je 1,7 posto, dok je u zemljama članicama eurozone bila 1,6 posto.

Najveći postotatk slobodnih radnih mjesta zabilježen je u Belgiji, gdje je iznosio 2,7 posto, te u Njemačkoj i Velikoj Britaniji gdje je iznosio 2,6 posto. Iza njih je Češka sa stopom slobodnih ranih mjesta od 2,3 posto.

Postotak slobodnih radnih mjesta porastao je u 20 zemalja članica EU, bez promjene je bio u pet zemalja članica, dok je pad zabilježen u tri zemlje, promatrajući u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Najveći rast imala je Češka, gdje je porast postotka slobodnih radnih mjesta iznosio 0,9 postotnih bodova, te na Malti gdje je zabilježen rast od 0,7 postotnih bodova.

Padove su imale Njemačka i Portugal (obje 0,1 pp) te Grčka (-0,2 pp).

Pročitajte više