KORONAVIRUS

Pogledajte mjere po zemljama, evo gdje su najrigoroznije

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa paralizirala je cijelu Europu, a praktički ratno stanje uvodi posebne mjere diljem svijeta.

Do zaključenja ovog teksta u svijetu je evidentirano 174.893 zaraženih, od čega 56 u Hrvatskoj, umrlo je 6687 osoba, a 77.867 ih je izliječeno. Iz dana u dan ukida se ili ograničava sve više letova, a neke aviokompanije poput Austrian Airlinesa potpuno su prizemljile svoje flote. Lufthansa će letjeti s 90 posto smanjenim kapacitetom, a golemi problem postaje što sve više zemalja zatvara granice. Wall Street je zabilježio najveći postotni pad u povijesti i najteži dan od Crnog ponedjeljka, 19. listopada 1987. godine.

Burzovni indeksi drastično su pali u posljednjem satu trgovanja nakon što je predsjednik Trump najavio da bi kriza s koronavirusom mogla potrajati do kolovoza. Dow Jones završio je dan s padom od 12,9 posto, S&P je pao 12, a Nasdaq 12,3 posto.

U SAD-u je prvi pacijent volonter primio potencijalno cjepivo protiv koronavirusa te će znanstvenici pratiti kako njegov imunološki sustav reagira na mogući lijek. Predsjednica Europske komisije predložila je ograničavanje ulaska u Europsku uniju za državljane zemalja koje nisu članice.

"Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge zemlje, nego protiv virusa", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron i najavio do sad nezapamćene mjere u borbi protiv koronavirusa.

U Hrvatskoj zasad nema drastičnih mjera, no neke su županije odlučile ograničiti rad kafića, ali i drugih uslužnih djelatnosti, osim dućana s najosnovnijim potrepštinama. Zasad u Hrvatskoj nema ograničenja kretanja građana, a upravo su za tom drastičnom mjerom posegnule neke zemlje. 

Evo kako su zemlje Europske unije i svijeta do sad reagirale na borbu s koronavirusom:

Francuska

Emmanuel Macron je u današnjem obraćanju javnosti najavio potpunu blokadu zemlje u trajanju do 14 dana. Blokada počinje u utorak u podne. Francuska svojim građanima zabranjuje sva okupljanja uključujući i obiteljska, a iz domova će moći izaći samo u slučaju krajnje nužde i odlaska u trgovinu. Oni koji budu kršili ovu odredbu bit će kažnjeni.

Na 30 dana zatvorene su sve granice, odgođen je drugi krug lokalnih izbora, a do daljnjega je obustavljena naplata svih režija. Novozaražene će u bolnice prevoziti vojska, a za potrebe borbe s koronavirusom otvorena je i vojna bolnica u Alsaceu, blizu granice s Njemačkom.

Njemačka

Angela Merkel je danas održala press konferenciju na kojoj je rekla da se uvode "jedinstvene mjere u povijesti Savezne republike Njemačke". U toj zemlji je više od 6000 zaraženih i 12 mrtvih, a Merkel je objasnila da je paket mjera donijela u dogovoru s premijerima saveznih država.

U Njemačkoj se zatvaraju sve trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode, a restoranima i kafićima je radno vrijeme ograničeno od 6 do 18 sati. Ugostitelji će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova i pridržavati se maksimalnog broja gostiju. Zabranjuju se vjerska okupljanja, a zatvaraju se sve kulturne i zabavne institucije kao i sportski objekti, fitness klubovi, kladionice i bordeli. 

Normalno će nastaviti raditi samoposluge, ljekarne, drogerije, trgovine s opremom za kućne ljubimce te centri za prodaju građevinskog materijala. Od zabrane su izuzeti frizeri i čistionice, a trgovine s hranom smjet će raditi i u nedjelju.

Zatvorene su granice s Austrijom, Švicarskom i Francuskom, a posebna kontrola vrši se na granici s Luksemburgom i Danskom.

Velika Britanija

Britanci su najblaže reagirali od svih europskih nacija. Premijer Boris Johnson je večeras održao obraćanje naciji na kojem su se očekivale drastičnije mjere, ali njih nije bilo.

Johnson je rekao da se pomno prati situacija u cijeloj Europi, ali da za sad nema razloga za zatvaranje škola i dućana te za ograničavanje kretanja. Tako je građanima preporučeno da smanje kontakt s drugim ljudima i da rade od kuće ako je to moguće. Najavljeno je puno opsežnije testiranje na koronavirus, ali nikakvih restrikcija trenutačno nema.

Austrija

Zabranjena su sva okupljanja s više od pet ljudi, a od utorka se zatvaraju restorani i kafići. Građanima se preporučuje da ostanu kod kuće, ali kretanje im još nije ograničeno. Oni koji žele izaći iz svojih domova to smiju učiniti, ali sami ili u društvu ukućana.

Policija je od nedjelje raspoređena po gradskim igralištima i ulicama te naređuje ljudima koji se kreću u većim grupama da se razdvoje. Od ponedjeljka su zatvorene sve škole i trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. 

Zatvorene su sve granice s Italijom i Švicarskom, a zrakoplovni promet je maksimalno ograničen. Austrian Airlines je prekinuo sve letove, a zračne luke u Austriji rade s 20 posto kapaciteta. Austrijancima u inozemstvu se preporučuje da se jave veleposlanstvima i odmah organiziraju povratak kući.

Italija

Italija je najteže pogođena europska zemlja, koja je već od prošlog tjedna u potpunoj blokadi. U Italiji je više od 28.000 zaraženih, a umrlo ih je 2158. Zatvorene su sve škole i trgovine i zabranjena su javna okupljanja, a građanima je naređeno da ne izlaze iz svojih domova ako ne moraju.

Više od 20.000 Talijana prijavljeno je zbog kršenja pravila, a zatvorene su sve kopnene granice s ostatkom Europe.

Španjolska

Nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi (7798). Škole ne rade od 9. ožujka, a od nedjelje je na snazi 15-dnevna djelomična karantena za cijelu zemlju. Građani se ne mogu slobodno kretati, osim ako idu na posao ili u trgovinu po hranu. Pridržavanje pravila na ulicama će kontrolirati policija.

Prekinut je željeznički i zračni promet s Portugalom, a stroge kontrole ulaska i izlaska iz zemlje uvedene su na granici s Francuskom.

Slovenija

Slovenija je uvela oštre mjere borbe protiv širenja epidemije koronavirusa. Do opoziva, odnosno do trenutka kada vlasti procijene da je minula opasnost, zatvoreni su svi vrtići i škole, kao i restorani, kockarnice, kafići i trgovine neprehrambenim proizvodima te kulturne ustanove. Ne smiju raditi ni uslužne djelatnosti poput frizera, pedikera, kozmetičara te teretane.

Prekinut je javni prijevoz u gradovima, osim taksija, no vlasnici vozila dužni su ih redovno dezinficirati. Prekinut je i međunarodni zračni promet. Ulaz osobnih vozila iz Italije dozvoljen je na samo šest graničnih prijelaza. Stranci u Sloveniju mogu ući ako imaju dokaz o negativnom testu na koronavirus, ne stariji od tri dana. Dokaz mora biti napisan na slovenskom, talijanskom ili engleskom jeziku. I uz taj dokaz može im se zabraniti ulaz ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili pokazuju znakove neke respiratorne bolesti.

Zabranjene su posjete staračkim domovima i bolnicama. Bolnice obavljaju samo nužne zahvate, a vojska uspostavlja posebne izolacijske centre. Veterinarskim ambulantama je ograničeno radno vrijeme.

Srbija

Aleksandar Vučić je u nedjelju proglasio izvanredno stanje. Zatvorene su škole i svi ugostiteljski objekti, a srpski državljani koji dolaze iz inozemstva morat će biti 14 dana u samoizolaciji ili karanteni. Tko se ne bude pridržavao samoizolacije dobit će tri godine zatvora.

Mađarska

Premijer Viktor Orban je u ponedjeljak rekao da Mađarska zatvara sve granice za strane državljane te da samo Mađari mogu ući. Sva kulturna događanja i druga okupljanja su zabranjena od ponedjeljka u ponoć, a utakmice se smiju igrati pred praznim tribinama ako lokalne vlasti ne odluče drukčije.

Rusija

Od utorka u ponoć zatvaraju se sve granice za strane državljane do 1. svibnja. Od toga su izuzeti samo putnici u zračnim lukama koji su u tranzitu kroz neki od ruskih gradova. Svi putnici koji slijeću u Rusiju testiranu su u zračnim lukama, a ruski državljani koji se vraćaju iz rizičnih država moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

U Moskvi su zabranjena okupljanja s više od 50 ljudi.

Sjedinjene Američke Države

U Americi još nema federalne strategije ni uputa o tome kako se ponašati u vrijeme pandemije pa savezne države same određuju svoja pravila. U više od 30 država uvedene su mjere ograničavanja kretanja, zatvaranja barova i šoping-centara, a u brojnim državama zatvaraju se škole.

Donald Trump je rekao da bi si dao desetku za borbu s koronavirusom, dok je guverner savezne države New York na press konferenciji rekao da u zemlji vlada kaos i da je hitno potrebna federalna odredba za ovu nezapamćenu situaciju.

Od ranije su zabranjeni letovi iz zemalja schengenske zone slobodnog kretanja unutar EU, no kretanje po SAD-u je slobodno.

Pročitajte više