POGLEDAJTE NEVJEROJATNE SNIMKE IZ BARCELONE Ovako prosvjeduju Katalonci

Screenshot, video: Anna Serrano

JUČER u večernjim satima 750.000 prosvjednika izašlo je na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. No organizatori tvrde kako je prosvjedovalo skoro milijun ljudi!  

Snimke je Indexu ustupila španjolska reporterka Anna Serrano.




"Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika", pisalo je na velikom transparentu koji su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije.

"Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje... Nezavisnost će pobijediti", rekao je umirovljenik Pep Morales.

Španjolska i dalje traži izručenje Puigdemonta

Španjolska traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvorice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu. Više od 20 osoba optuženo je za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima, dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.



"Sloboda, sloboda!" vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. "Sve se događa kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja", rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis "Sloboda političkim zatvorenicima".

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela, a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. "Ni korak natrag", vikali su.

"Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika", istaknula je. "Sloboda, sloboda!" vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske.

Prosvjedovala i gradonačelnica Barcelone

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura. Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.

Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.

Pročitajte više