ODLAZAK BALAŠEVIĆA

Pogledajte oproštaj od Balaševića u Hrvatskoj i regiji. Poznati detalji sprovoda

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

VIJEST o smrti Đorđa Balaševića potresla je cijelu regiju. Ljudi su se oprostili od njega onako kako je i živio - uz pjesmu.

Okupljanja su tijekom večeri održana u brojnim gradovima, a neka, poput onog u Splitu, održana su u popodnevnim satima.

Kod Arene u Zagrebu okupio se velik broj ljudi koji su zapljeskali u čast Balaševiću. Palili su se lampaši i pjevali njegovi najveći hitovi.

Pogledajte video iz Zagreba

Na stanici u Puli...

Odlazak poznatog glazbenika pogodio je i mnoge Puljane koji su se okupili na peronu pulskog željezničkog kolodvora da pozdrave Balaševića "na stanici u Puli", kako je on pjevao u svojoj pjesmi Oprosti mi Katrin. Palili su svijeće i izvjesili poruku: "Mirno ti more, Panonski mornaru." I vlak koji je odlazio s perona uputio je Đoletu posljednji pozdrav zviždukom...

Balaševiću u čast pulska Arena i veliki rotor u Šijani bili su osvijetljeni prigodnom bijelom bojom.

U počast čovjeku koji je doista zadužio Pulu, preminulom Đorđu Balaševiću, pulska Arena i veliki rotor u Šijani osvijetljeni su večeras prigodnom bijelom bojom. <3 <3 <3

Objavljuje Pulska svakodnevnica - Fotografije i zanimljivostiSubota, 20. veljače 2021.

I na dan ispraćaja u pulskoj Areni će puštati Balaševićeve pjesme, a građani će se moći oprostiti od njima omiljenog pjevača uz njegove pjesme. Po želji moći se zapaliti svijeću ili ostaviti simboličnog, plišanog, bijelog zeca, izvijestili su večeras iz Grada Pule. 

Navode kako je za Pulu i Istru ovaj svestrani kantautor imao posebne emocije pa je tako prvi koncert u Republici Hrvatskoj Đorđe Balašević održao 2001. godine upravo u pulskoj Areni.

"Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod je dodijeljen pulskoj Općoj bolnici", dodaje se.

"Ne znajući da će mu to biti jedan od posljednjih koncerata, Balašević je u kolovozu 2019. godine tisućama obožavatelja, također u pulskoj Areni, priredio nezaboravan spektakl", ističu iz Grada Pule.

"Dan ispraćaja bit će pravovremeno najavljen te se pozivaju građani da se pridržavaju epidemioloških mjera, koje podrazumijevaju fizičku distancu, i da nose zaštitne maske za lice. Ulaz u Arenu bit će slobodan, a ulazit će se na glavni ulaz, dok će izlaz biti organiziran na suprotnoj strani", kažu iz Grada.

Građani su se u subotu navečer okupili i kod dvorane na Višnjiku, u Zadru, gdje je Balašević održao koncert 2017.

Pogledajte fotografije iz Zadra

 

Posljednju počast Balaševiću odali su i Riječani, koji su na Korzu zapalili svijeće, te Šibenčani.

Pogledajte video iz Rijeke i Šibenika

Osječani su se okupili kod Gradskog vrta

Nešto ranije, u 16 sati, održano je okupljanje na splitskom Peristilu. Balaševićevi dugogodišnji obožavatelji izvjesili su transparent u obliku majice na kojoj piše: "Nikad više optim(isti)."

'"Ti si bio svugde u mom svemu", samo je jedan je od transparenata koji je osvanuo u Splitu.

Stihovi su se nizali, od Devojke sa čardaš nogama, preko Olivere. Peristilom je odjekivalo: ''Đole, Đole, Đole!''

Pogledajte video iz Splita

Oproštaj u Sarajevu

Sarajlije su se okupili ispred dvorane Skenderija, a lik Đorđa Balaševića projiciran je na pročelju vijećnice grada s kojim je on gajio posebne veze.

"Želim mu u ime svih Sarajlija reći: hvala ti, Đole. Svojim ćeš stihovima i muzikom živjeti vječno, a ovaj te grad neće zaboraviti", objavio je na Facebooku gradonačelnik Abdulah Skaka.

Pred Skenderijom je održan mini koncert koji je popularni RSG Radio organizirao na poticaj brojnih obožavatelja.

Uz najpoznatije Balaševićeve pjesme okupljeni su pjevali i palili svijeće te ostavljali mandarine i plišane zečeve, simbole vezane uz jednu od njegovih najpopularnijih pjesama.

Balašević je u veljači 1998., nakon rata u BiH, u Skenderiji održao dva uzastopna koncerta na kojima su bile tisuće ljudi. Nastupe je organiziralo Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice u nastojanju da ponovo poveže ljude iz različitih dijelova BiH.

Publici je tada kazao kako su ga u Srbiji upozoravali da je odlazak u Sarajevo opasan i da bi mogao biti metom atentatora.

"A ja kažem: Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog luđaka...Oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana u životu budem Sarajlija, bar po tome", rekao je Balašević.

Beograđani se oprostili uz transparent "Laku noć, dame i gospodo"

Od legende jugoslavenske glazbene scene Beograđani se opraštaju na Trgu Nikole Pašića, pjevajući uz svijeće i cvijeće njegove brojne nezaboravne hitove.

Postavili su transparent "Laku noć, dame i gospodo", rečenicu kojom je Balašević, uz pjesmu Odlazi cirkus, pozdravljao publiku na kraju svojih koncerata.

 

Stotine svijeća, bijeli plišani zečevi i mandarine, asocijacija na hit Neki novi klinci, dio su oproštaja od glazbenika, kantautora, pjesnika, spisatelja i umjetnika koji je svojom dugogodišnjom karijerom i tisućama koncerata obilježio desetljeća na jugoslavenskoj glazbenoj sceni, ostajući u trajnom sjećanju brojnih generacija.

Na dan sprovoda Dan žalosti u Novom Sadu

Đorđe Balašević preminuo je u petak u novosadskom Kliničkom centru u 68. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

Posljednji ispraćaj velikog glazbenika bit će najvjerojatnije u ponedjeljak, neslužbeno saznaje Blic iz izvora bliskih kabinetu gradonačelnika. Balašević će biti pokopan u svom rodnom Novom Sadu, a posljednji ispraćaj trebao bi se održati vrlo brzo jer je obitelj, kako javljaju srpski mediji, odbila obdukciju. Na dan pogreba u Novom Sadu će biti proglašen i Dan žalosti.

Pročitajte više