Pogledajte ovu slučajnost, uhljebi iz HGK imaju skup u istom gradu gdje igra Hrvatska

Foto: HGK

VIŠE od stotinu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika susrelo se jučer u Kalinjingradu na gospodarskom forumu u sklopu inicijative HGK "Sport spaja biznis", objavili su iz HGK najavljujući jaču gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije. Uhljebi iz HGK su, dakle, otputovali na forum baš u vrijeme kada hrvatska nogometna reprezentacija igra svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu i to baš u grad u kojem se igra utakmica.

Otvarajući forum, predsjednik HGK Luka Burilović najavio je jaču gospodarsku suradnju dviju zemalja te intenziviranje suradnje s pojedinim ruskim regijama.

"Zbog veličine ruskog tržišta i koncentracije trgovine na glavne centre poput Moskve i St. Peterburga, naše tvrtke se moraju okrenuti jačoj suradnji s pojedinim regijama koje itekako imaju što za ponuditi", kazao je Burilović napominjući kako je akcija "Sport spaja biznis" otvorila put da se taj regionalni potencijal iskoristi.

Zamjenik guvernera Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov kazao je kako se nada susretu Hrvatske i Rusije u finalu te je poželio sreću hrvatskoj nogometnoj vrsti na Svjetskom prvenstvu.

Rekao je da vidi golem potencijal za gospodarsku suradnju s Hrvatskom napominjući kako je siguran da će Hrvatska postati još zanimljivija turistička destinacija ruskim turistima.

"Sport i turizam ruku pod ruku"

Počasni konzul Republike Hrvatske i počasni predstavnik HGK u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović je izrazio zadovoljstvo što se forum odvija upravo u vrijeme Svjetskog prvenstva te istaknuo kako sport, turizam i gospodarstvo idu ruku pod ruku.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingradske oblasti Feliks Lapin je podsjetio da je prije mjesec dana potpisan sporazum o suradnji između HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada.

"Kod Hrvatske mi se jako sviđa to što ste mala zemlja, a opet imate hrabrosti i usuđujete se osvajati strana tržišta", istaknuo je Lapin.

HGK - parazitska institucija koja je stvorila Nadana Vidoševića

Treba napomenuti da bi HGK, ako zaista želi dati svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu, prvo trebala prestala otimati novce poduzetnicima. Naime, HGK je parazitska organizacija koja već godinama reketari poduzetnike. Tako HGK od poduzetnika koji su prisiljeni biti članovi ove državne organizacije, godišnje izreketari 134,5 milijuna kuna, pri čemu gotovo polovicu tog novca potroše na plaće zaposlenika HGK. 

Članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori je obavezno, bez obzira na to što mnogi poduzetnici s njome nemaju nikakve veze, ne žele imati veze niti imaju ikakvih koristi od toga što su prisilni članovi. Zapravo, mnogima bi najviše pomogli ukidanjem obaveznog članstva, no to im nije ni na kraj pameti.

Hrvatska gospodarska komora zapravo je najpoznatija po svom dugogodišnjem šefu Nadanu Vidoševiću. On je uhićen prije skoro pet godina, sredinom studenog 2013. godine. Početkom prošle godine počelo mu je suđenje za aferu Remorker. Tereti se da je iz HGK izvukao najmanje 39 milijuna kuna. 

Optužnicom u aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Osim Vidoševića i Peternel, na optuženičkoj klupi našli su se i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić jer je četvero suoptuženika ranije priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

To su ključni akteri afere Remorker - Igor Premilovac koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ''oprani'' novac vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva savjetnica za nekretnine Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu.

Pročitajte više