Pogledajte snimku napuštene američke baze u Siriji

Screenshot: Ruptly

*Naslov i tekst ovo članka ispravljeni su zbog pogrešne informacije u originalnoj verziji nakon što je Ruptly, od kojeg smo preuzeli snimku, objavio ispravak. Naime, u napuštenu američku bazu nije ušla sirijska vojska, već kurdske Sirijske demokratske snage. 

SIRIJSKA vojska ušla je jučer, na poziv vodstva sirijskih Kurda, u grad Manbidž na sjeveru zemlje kako bi ga zaštitila od invazije turske vojske i sirijskih pobunjenika pod njenim zapovjedništvom. 

A da situacija bude još zamršenija, iz Manbidža i ostatka kurdske autonomne regije povlače se američke snage koje su zajedno s većinski kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) porazile Islamsku državu. 

Amerikanci su tako u žurbi napustili svoje vojne baze, povlačeći se pred turskim nadiranjem s jedne strane i pred neprijateljskom sirijskom vojskom s druge strane. 

Amerikanci navrat-nanos napustili vojnu bazu

 

 

Ruptly, video-agencija ruske televizije RT, objavio je i nevjerojatnu snimku koja ilustrira kakav je prevrat izazvala odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojsku pred turskom invazijom i ostavi kurdske saveznike na cjedilu.

Reporteri RT Arabic ušli su u napuštenu američku vojnu bazu u okolici Manbidža koju su, nakon američkog povlačenja, preuzela postrojba SDF-a, dosadašnjeg američkog saveznika, iz Manbidža.

Čini se da je baza na brzinu napuštena, a američki vojnici su u povlačenju ostavili za sobom postavljene šatore u kojima još ima zaboravljene ili ostavljene opreme, javlja RT 

>> Tragičan prizor: Američka vojska napušta frontu, sirijska ide prema njoj

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su sirijske snage ušle u Manbidž, a sirijska državna televizija prenijela je snimke ljudi u Manbidžu kako pozdravljaju vojnike. Ruski državni mediji prenijeli su izjavu ruskog ministarstva obrane da je sirijska vojska uspostavila "punu kontrolu nad Manbidžem i obližnjim naseljima".

Američka i sirijska vojska jučer se mimoišle na cesti za Manbidž

Slična snimka, objavljena jučer, prikazuje američka vojna vozila i civilne kamione koji prevoze sirijske vojnike kako se mimoilaze na cesti za Manbidž - prvi odlaze iz njega, a drugi idu prema tom gradu. 

Američka baza navodno je izgrađena na ovoj lokaciji nakon što su iz Manbidža i okolice zajedničkom akcijom SDF-a i koalicije predvođene SAD-om istjerani džihadisti ISIS-a 2016.

To je samo jedna od niza omanjih vojnih baza koje su američke snage uspostavile na teritoriju pod kontrolom SDF-a. 

A sada preostalih 1000 američkih vojnika naprasno napušta Siriju na Trumpovu zapovijed. Zamjenjuje ih sirijska vojska. Teritorij pod kurdskom samoupravom će vjerojatno u dogledno vrijeme biti stavljen pod punu kontrolu režima u Damasku. 

Pročitajte više