KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pogledajte stanje po županijama. Danas imamo 165 novozaraženih, šest osoba umrlo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NACIONALNI stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata imamo 165 novozaraženih i šest preminulih.

U Splitu su preminule dvije osobe (žena, 1951. godište i muškarac, 1941. godište), jedna u Zagrebu (muškarac, 1936. godište), jedna u Virovitici (žena 1949. godište), jedna u Osijeku (muškarac, 1954. godište) i jedna osoba u Rijeci (muškarac, 1978. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.533 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 224 preminulo, a 10.899 se oporavilo.

Do danas su ukupno testirane 221.834 osobe, od toga 5339 u posljednja 24 sata.

Lokalni stožeri danas su objavili podatke po županijama, a nove informacije mogli ste iz minute u minutu pratiti na Indexu.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Osječko-baranjska - 8 novih
  • Istarska -  2 nova
  • Grad Zagreb - 45 novih
  • Požeško-slavonska - 7 novih
  • Sisačko-moslavačka - 3 nova
  • Splitsko-dalmatinska - 21 novi
  • Brodsko-posavska - 7 novih
  • Zagrebačka - 14 novih
  • Primorsko-goranska - 16 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 9 novih
  • Koprivničko-križevačka - 4 nova
  • Karlovačka - nema novih
  • Šibensko-kninska - 16 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 7 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 1 novi
  • Zadarska - 9 novih
  • Međimurska - nema novih
  • Ličko-senjska - 1 novi
  • Varaždinska - 2 nova
  • Virovitičko-podravska - 9 novih

IZ MINUTE U MINUTU

14:36 Virovitičko-podravska - 9 novih

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi devetero novo zaraženih osoba, od 95 testiranih u zadnja 24 sata.

Od navedenog, petero je žena, četiri su muškarca, među njima nema novo inficiranih medicinskih djelatnika virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Od navedenih devetero, šestero ih je srednje, a troje starije životne dobi. Njih osmero ima blage simptome COVIDA-19, a jedan je asimptomatski.

Četiri osobe, od trenutno 63 inficirane, nalaze se na bolničkom liječenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolesti. U samoizolaciji su trenutno 192 osobe.

14:27 Varaždinska - 2 nova, jedan razred s razrednicom u samoizolaciji

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o mlađoj osobi i djetetu, zbog čega su jedan razred varaždinske osnovne škole i njihova razrednica u samoizolaciji, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Novooboljele osobe bile su sudionici svadbe održane 5. rujna u Varaždinu, s koje je do sada potvrđeno 11 pozitivnih osoba. Kako se radi o blažoj kliničkoj slici, liječit će se kod kuće.

Iz Stožera javljaju kako s obzirom na to da se kod djeteta radi o učeniku nižih razreda osnovne škole s područja grada Varaždina, koji je u ponedjeljak prije stavljanja u izolaciju bio na nastavi, a prve simptome je razvio u utorak navečer, u samoizolaciju se stavljaju svi učenici iz njegovog razreda i razrednica. Samo na osnovi tog slučaja u samoizolaciji je više od 20 učenika i jednako toliko roditelja.

Jedna se osoba oporavila pa je trenutno u Varaždinskoj županiji aktivno 36 slučajeva zaraze, čemu se pribraja i jedan hospitalizirani strani državljanin.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je deset osoba, od kojih je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće je 25 osoba.

Ukupno je dosad u Varaždinskoj županiji registrirano 188 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

13:43 Ličko-senjska - 1 novi

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od covida-19.

Oboljela osoba je s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je u županiji 108 osoba oboljelo od covida-19, od čega je 48 aktivnih slučajeva, 59 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 14 osoba, priopćio je županijski stožer.

13:41 Međimurska - nema novih

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije 13.rujna 2020.: U Međimurskoj županiji nema novih pozitivnih osoba na covid-19 virus.

Od jučer obrađenih 83 uzorka, svi su nalazi negativni. 

Danas do 11 sati testirane su 43 osobe i 41 nalaz je negativan, a 2 uzorka su u obradi. 

Do sada je ukupno testirano 4859 osoba. S obzirom na to da je prestala izolacija 1 osobi, trenutno je aktivnih 20 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 79 osoba u samoizolaciji (pozitivni na covid-19 virus i njihovi kontakti).

12:54 Zadarska - 9 novih

Na području Zadarske županije devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima ranije oboljelih osoba.

Osam novozaraženih izolaciju će provesti na području grada Zadra, a jedan u općini Zemunik Donji.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje na respiratoru.

12:48 Marokanski sportaši od kojih su trojica zaražena napuštaju Hrvatsku

Osamnaest članova futsal reprezentacije Maroka, koji su boravili u Poreču i negativni su na testiranju na covid-19, otputovali su u nedjelju iz Pule posebnim čarter letom, a troje zaraženih će otići u ponedjeljak, rekao je Hini načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. 

Naime, nakon što su u protekla tri dana tri člana marokanske futsal reprezentacije, koja je boravila u Poreču, bila pozitivna na koronavirus, u nedjelju ujutro osamnaest članova reprezentacije koji su negativni na covid-19 posebnim čarter letom iz Pule otputovali su za Rabat, dok će preostala tri igrača koja su zaražena koronavirusom put Maroka krenuti u ponedjeljak.

12:45 Vukovarsko-srijemska - 1 novi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je nova pozitivna osoba, i to iz Vinkovaca, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

12:16 Dubrovačko-neretvanska - 7 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Dubrovnika, jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (za mušku osobu je utvrđena epidemiološka veza) te dvije ženske osobe iz Konavala (za jednu je utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je deset osoba – pet iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, jedna iz Konavala te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije analizirano je 11.888 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 684 osobe, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 70 slučajeva kršenja samoizolacije.

11:41 Šibensko-kninska - 16 novih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije šesnaest je osoba oboljelo od covid-19 infekcije; 6 s područja grada Šibenika, 6 iz Knina; 2 iz Pirovca i 2 iz Drniša. Riječ je o osobama starije, srednje i mlađe životne dobi među kojima ima i djece, a većina ih je kontakt poznate oboljele osobe. 

Pet osoba oboljelih od covid-19 infekcije liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru.

U posljednja 24 sata pregledano je 16 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 320 osoba koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba. Potvrđen je po jedan slučaj oboljenja učenika u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj šibenskoj školi te jedan slučaj oboljenja učenika u jednoj kninskoj osnovnoj školi, zbog čega je 5 učenika šibenske osnovne škole, 17 učenika kninske osnovne škole i 25 učenika šibenske srednje škole u samoizolaciji.

Od pojave epidemije u Šibensko-kninskoj županiji je oboljelo 506 osoba. Od reaktivacije epidemije u lipnju ove godine prosječna dob oboljelih na razini županije je 39 godina, a 30% oboljelih su osobe između 20 i 29 godina.

11:04 Karlovačka - nema novih

Od jučer u 12:00 do danas pristigli su svi nalazi i svi su negativni.

Pristiglo je ukupno 177 nalaza, od toga 157 iz Karlovca i 20 iz Ogulina. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 209  osoba, a trenutno ima 34 aktivna slučaja. U OB Karlovac liječe se 3 covid pozitivne osobe. 

U samoizolaciji su 233 osobe i nije bilo kršenja. 

Inspekcija SCZ KARLOVAC obavila je nadzore 12./13.09.2020., na području grada Ogulina u 5 noćnih barova te na području grada Karlovca u jednom noćnom baru.

Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a u jednom ugostiteljskom objektu u Ogulinu uočen je nedostatak (nepridržavanje propisane distance) pa je izdano usmeno upozorenje.

11:00 Koprivničko-križevačka - 4 nova

Na području županije četiri su osobe ozdravile od bolesti covid-19, a potvrđena su i četiri nova slučaja zaraze.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i đurđevačkog područja.

Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije su 42 aktivna slučaja. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 192 slučaja bolesti covid-19, a u samoizolaciji trenutno se nalaze 122 osobe.

10:59 Bjelovarsko-bilogorska - 9 novih, još jedan razred u samoizolaciji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije devet je novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su dvoje kontakti ranije zaraženih osoba s područja županije, a zbog oboljelog učenika još jedan razred ide u samoizolaciju. 

Većina novooboljelih, njih sedam, je s područja grada Bjelovara, dok su dvije novooboljele osobe s područja općine Rovišće, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite. 

Među novooboljelima je i učenik koji je pohađao nastavu u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar i uslijed toga će, sukladno epidemiološkim mjerama, jedno razredno odjeljenje i njihov razrednik biti stavljeni u samoizolaciju. 

Inače, od petka su u samoizolaciji i dva razreda osnovne škole u općini Velika Pisanica.

Trenutno je 88 aktivnih slučajeva koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a u samoizolaciji su 402 osobe.

Primorsko-goranska - 16 novih

Na području Primorsko-goranske županije danas je 16 novozaraženih osoba koronavirusom i 9 ozdravljenih, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Za 10 zaraženih može se utvrditi povezanost s prethodno zaraženim osobama, a za preostalih šest epidemiolozi još utvrđuju izvor zaraze. Jučer je testirano više od 600 uzoraka.

Ukupno su u županiji 123 aktivna covid-19 slučaja, a 379 osoba se nalazi u samoizolaciji.

10:24 Zagrebačka - 14 novih

U posljednja 24 sata na na području Zagrebačke županije zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 193, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. 

Tri novooboljele osobe su iz Samobora, dvije iz Jastrebarskog, po jedna iz Velike Gorice te općina Klinča Sela, Orle i Žumberak, dok je pet novooboljelih iz Svetog Ivana Zeline. Od 14 novooboljelih osoba, pet osoba su kontakti prethodno oboljelih, četiri slučaja povezana su sa svadbom, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 83 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje u 10 sati evidentirano je ukupno 612 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 406 osoba, a 13 ih je preminulo. 

10:19 Brodsko-posavska - 7 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Vrbje (2) te po jedna osoba s područja grada Nove gradiške i općine Davor. 

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 516, dok je broj aktivnih slučajeva 105 (2 aktivne osobe više nego prethodnog dana). Hospitalizirano je 9 osoba (isto stanje kao i prethodnog dana), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 493 osobe (17 osoba manje nego prethodnog dana).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane, kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja, da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. 

10:02 Stožer: Imamo 165 novozaraženih i šest preminulih

Nacionalni stožer objavio je novo dnevno izvješće o koronavirusu u Hrvatskoj. Imamo 165 novozaraženih i šest preminulih u posljednja 24 sata. > Opširnije

9:59 Splitsko-dalmatinska - 21 novi, umrle 2 osobe

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 475 obrađenih testova danas je 21 novooboljela osoba pozitivna na covid infekciju i to iz Splita 8, Dugopolja 2, Kaštela 2, Klisa 1, Runovića 1, Sinja 5, Solina 1 i Trilja 1 osoba.

Od 21 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1187 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 64 covid pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 osobe, ženska osoba stara 69 godina i muška osoba stara 79 godina. Preminula muška osoba nije imala prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije. Uz ostale komorbiditete osobe su bile pozitivne i na covid infekciju.

9:14 Sisačko-moslavačka - 3 nova

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19.

Jedna osoba je s područja grada Petrinje, jedna s područja grada Novske i jedna s područja općine Lekenik. Kod osoba s područja grada Petrinje i općine Lekenik poznat je izvor zaraze, dok je kod osobe s područja grada Novske epidemiološka obrada u tijeku. 

9:01 Požeško-slavonska - 9 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 122 slučaja zaraze koronavirusom, 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 362 osobe, a ukupno je testirano 7284 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 106 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:43 Grad Zagreb - 45 novih

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 45 slučajeva novooboljelih od covida-19, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 612 testiranja na SARS-CoV-2.

Za 92 osobe izrečena je mjera samoizolacije.

Za deset novooboljelih osoba za sada se ne zna kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti ranije oboljelih osoba, a kod pet je osoba epidemiološka obrada u tijeku.

Tri su novooboljele osobe došle iz BiH, dvije su povratnici s godišnjeg odmora, a kod dvije je moguća izloženost prilikom izlaska.

Pozitivno je ukupno četvero djece (dvoje iz osnovne škole i dvoje iz srednjih škola, svi su povezani s kućnim kontaktima) te je mjera samoizolacije određena za četiri razreda.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

U Gradu Zagrebu je 548 aktivnih slučajeva, a 1310 osoba se nalazi u samoizolaciji.

8:38 Istarska - 2 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 219 uzoraka briseva (96 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih su potvrđene 2 novozaražene osobe.

U oba slučaja radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakti već poznate pozitivne osobe.

Trenutno je 55 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 373 osoba.     

8:30 Osječko-baranjska - 8 novih

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 249 uzoraka, od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe su iz Čepina, a po jedna iz Osijeka, Đakova, Semeljaca i Darde.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 20 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je jedan na respiratoru. 

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 20 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 383 osoba. 

Policija je obavila pet samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za osobu iz Donjeg Miholjca, dok su ostali zatečeni na prijavljenoj adresi.

Pročitajte više