Pogledajte temperaturne razlike u Hrvatskoj

Foto: Neverin

Frontalni sustav premješta se preko našeg područja. 

Rijetko viđene temperaturne razlike drugi dan zaredom događaju se u unutrašnjosti Hrvatske. Tako je zabilježeno da je u svega nekoliko kilometara temperaturna razlika oko 15 Celzijevih stupnjeva. 

Jutros je u Kutjevu bilo 20°C, a u 20-ak kilometara udaljenoj Orahovici bila su 2°C. U isto vrijeme u Posavini su temperature rasle do 23°C. Međimurje je najhladnije u zemlji s temperaturama tek neznatno iznad nule, piše Dalmacija Danas.

Split je na granici temperaturnog rekorda. Dva termina zaredom mjeri se 18.5°C, a apsolutni prosinački rekord iznosi 18.6°C.

More poplavilo niže dijelove obale

Na Jadranu je prvi dio dana donio nastavak umjerenog do jakog juga, ali je jugo postupno okrenulo na lebić, najjači na splitskom području oko 14 sati, kada je bio na granici olujnog prosjeka s udarima do blizu 90 km/h.

Prolaskom fronte vjetar je počeo slabjeti. Na moru se pojavila ciklonalna plima pa je preplavilo niže dijelove obale u Dalmaciji, osobito u Starom Gradu na Hvaru, a i niži dijelovi obale u Splitu našli su se pod morem.

Zenta ponovno pod morem 🌊

Posted by DalmacijaDanas on Saturday, 2 December 2023

U popodnevnim satima more se vratilo u normalu. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure, međutim tako jaka bit će isključivo podno Velebita. U srednjoj i južnoj Dalmaciji bura će biti tek umjerena. Ipak, bit će osjetno hladnije u odnosu na subotu, ponegdje i za desetak stupnjeva.

Zahlađenje, snijeg, vjetar

Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Ujutro mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni.

Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19°C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugom dijelu dana u osjetnom padu.

Kako za HRT prognoziraju meteorolozi Kristina Klemenčić Novinc i Zoran Vakula, osim velikog zahlađenja, u zapadnim kopnenim krajevima čest će biti snijeg te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura. 

U hladniju i sunčaniju nedjelju još se očekuje bura, uz mogućnost naleta snijega, a u ponedjeljak mirnije, osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. No već od utorka opet oblačnije, uz sve češće oborine, na Jadranu i jugo, najavljuju HRT-ovi meteorolozi. 

Izdana upozorenja, šest regija u narančastom

Valja napomenuti kako je za danas za šest morskih regija - zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju - izdano narančasto upozorenje meteoalarma zbog jakog vjetra.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ. 

Za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice, a u karlovačkoj zbog snijega i poledice. 

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", navodi se vezano uz snijeg i poledicu. 

Upozorenje Civilne zaštite, za sutra su izdana i crvena upozorenja

Upozorenje je objavila i Civilna zaštita, koja ističe da je za sutra izdano i crveno upozorenje. 

"Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure. Podsjećamo, danas je na snazi narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar", naglasili su.

𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐢 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐧𝐜̌𝐚𝐬𝐭𝐨 𝐮𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐃𝐇𝐌𝐙-𝐚 🔴🟠 Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Saturday, December 2, 2023

Crveno upozorenje za sutra je izdano za Kvarner i Kvarnerić te za Velebitski kanal. Najavljuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura, koja će tek u noći malo oslabjeti. Najjači udari vjetra u Velebitskom kanalu bit će do 150 km/h, a na Kvarneru i Kvarneriću do 120 km/h. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju. 

Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.