Pohlepnoj vještakinji četiri i pol godine zatvora za mito, sestra se izvukla s uvjetnom!

ANKA SAMARDŽIĆ, sudska vještakinja za knjigovodstvo i financije, osuđena je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno na četiri i pol godine zatvora zbog primanja mita od 100 tisuća eura, koliko je tražila i dobila od Ivice Vilića, i to za pozitivan nalaz u sudskom postupku koji se vodio protiv njega.

Sestra Marija Lulić za pomaganje i savjetovanje kažnjena je uvjetno na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Lulićka je također vještakinja, i to za platni promet i carinsko poslovanje u Zagrebu. Za razliku od sestre kojoj je izrečena i zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od osam godina, ona i dalje može izrađivati nalaze i vještva.

Optužene nisu došle, sudac presudu obrazlagao novinarima!

Sudac Zoran Kežić obrazložio je presudu - novinarima! Naime, sestre se uopće nisu pojavile na objavi! Obranom nisu zavarale sudsko vijeće. Priču da je Anka od Vilića dobila 100 tisuća eura kao akontaciju za nekretninu nisu popili.

Vilić, koji je u odsutnosti bio osuđen na šest godina za pronevjeru pola milijuna kuna u trgovini u Kreševu 1981. godine, obratio se Uskoku, kad je čuo da mu je Anka kao cijenu slobode, odnosno, pozitivnog izvješća, zaračunala 100 tisuća eura.

Računala je Anka da svaki dan zatvora košta 150 kuna, pa to rastegla na šest godina... Viliću je kazala da mu je život u njenim rukama, a prilično se bahato izdala i prijateljici kojoj se pohvalila kako je upala u veliki posao i da će tražiti 100 tisuća eura. Poklonila joj je i računalo, jer je nabavila laptop.

"Anka udarila ljagu na časnu instituciju sudskog vještaka"

S Vilićem se Anka našla triput u ljeto 2007. godine. Uskok je sve posnimio, pa sud nije bio u nekim većim dilemama oko samog djela. Sestra se s Paga i iz Zagreba telefonski raspitivala kako napreduje sastavljanje izvješća. Dala je i par savjeta, te tražila da joj sestra faksira nalaz da ga i ona prouči.

"Anka Samardžić se kao vještakinja obavezala da će raditi stručno i odgovorno. Svojim postupcima poljuljala je povjerenje u rad vještaka. Pohlepno je poklekla zovu novca, udarila ljagu na časnu instituciju sudskog vještaka. Zaslužuje svaki prijekor. Njena drskost je zapanjujuća" kazao je sudac Kežić.

Uskokov pouzdanik Vilić na koncu je oslobođen, a Anka se i nije trebala pretjerano truditi jer je poslovna dokumentacija uglavnom - isparila. Novce nije stigla potrošiti. Uskok i policija brzo se reagirali, te su nakon zadnje isplate, pronašli nešto više od 95 tisuća eura.  

Pročitajte više