Pojavila se informacija da MMA-ovcima ovo nije prvi napad. Policija: Nije istina

Foto: Riportal.hr, Nel Pavletic, Goran Kovacic/PIXSELL

I DALJE se raspetljavaju okolnosti obračuna na Platku u kojem su istrenirani borci napali HGSS-ovce i još nekoliko osoba, no policija je zaključila da se radilo o gotovo ravnopravnom okršaju, a ne o nasilničkom ponašanju trojice MMA-ovaca pa je, osim trojca, prekršajno prijavila i ozlijeđenog HGSS-ovca te još jednu osobu ozlijeđenu u tučnjavi. 

Podsjetimo, MMA trojac koji je sudjelovao u napadu su Luka Tiriel Abramović, Matej Krunić i Lovro Pavelić. Portal 24sata večeras je objavio da im napad na Platku nije prvi put.

Kako pišu, trojac je navodno od ranije poznat policiji. "Tako je Krunić 2022. sudjelovao u tučnjavi i dobio prijavu za remećenje javnog reda i mira, a Pavelić je 2022. imao prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i tjelesnih ozljeda, dok je Abramović 2018. dobio prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda", piše 24sata.

Policija za Index: Te informacije nisu točne

Index je kontaktirao PU primorsko-goransku kako bi pokušao potvrditi ovu informaciju. Glasnogovornica Svemirka Miočić rekla nam je da je informacija koju je objavio 24sata netočna.

"Ovo što je 24 sata objavio je neistina. To što su objavili, te osobe mogu tužiti zato što su ti podaci zaštićeni. Po Općoj uredbi o zaštiti podataka, nitko koga te osobe ne ovlaste ne može iznositi te podatke", rekla nam je Miočić.

Na naš upit da smo ranije dobili informaciju da trojac nije imao ranijih prijava kaže: "Ja vam kažem da su informacije koje ste prije čuli točne. Ako bilo koja osoba bude procesuirana, te informacije se ne mogu iznositi u javnost ako ih sud ne objavi u presudi."

Policajci zaključili da snimka ne otkriva brutalnost MMA-ovaca

Index je doznao nove informacije o cijelom slučaju. Policija je ključne zaključke o onome što se dogodilo na Platku izvukla iz snimke nadzornih kamera. To je, zajedno s kvalifikacijom ozljeda kao lakih, kako doznajemo, bilo temelj za to da ne podignu nikakve kaznene prijave u ovom slučaju.

Iz izvora bliskih policiji doznali smo kako su policajci zaključili da snimka ne otkriva brutalnost MMA boraca prema HGGS-ovcima i još nekoliko osoba koje su im se, skupa s HGSS-ovcima, suprotstavile.

Snimka otkriva da su fizički obračun započeli MMA-ovci

Snimka sugerira da su fizički obračun započeli MMA-ovci, što nam neslužbeno potvrđuju i iz policije. Policija je kao onoga tko je uputio prvi udarac identificirala Luku Tiriela Abramovića, bivšeg mladog skijaškog reprezentativca koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite.

On je, kako je utvrdila policija, nakon verbalne svađe udario HGSS-ovca nakon što je odbio izvući BMW koji je ostao zaglavljen u snijegu poslije driftanja na skijalištu. Na snimci se to ne vidi najbolje, no HGSS-ovac je prema nekim informacijama nakon udarca pao na tlo. Potom se sukob nastavlja naguravanjem.

U ekipi iz BMW-a bili su još, podsjetimo, Lovro Pavelić koji je vozio BMW i Matej Krunić.

Što se sve vidi na snimci

Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

Naime, u sukob su se uključili pročelnik HGSS-a Marko Andrić te organizator događaja na Platku s kojim su se HGSS-ovci te večeri družili u X baru pored skijališta. Neslužbeno, upravo je organizator događaja peta prekršajno prijavljena osoba. Nekoliko osoba istrčava iz bara i dolazi do mjesta obračuna. Jedan od muškaraca jednog od MMA-ovca hvata oko vrata, uspijeva ga oboriti na tlo, no samo nakratko. Izvori bliski policiji govore da je na tlo oboren Abramović. Oboreni MMA-ovac se pridiže i ruši osobu koja je njega prethodno srušila. U tim trenucima paralelno traje i tučnjava odnosno naguravanje drugih osoba. 

Protunapad HGSS-ovaca i onda novi napad MMA-ovaca

HGSS-ovci i njihovi prijatelji još jednom kreću u protunapad, no potom kreće novi napad MMA-ovaca i u tom su dijelu vjerojatno i zadobivene ozljede kod troje ljudi koji su se suprotstavili napadačima. U jednom trenutku netko od muškaraca iz kruga HGSS-ovaca tko je u obračunu pao i sjedi na tlu dobiva od muškarca u crnoj jakni udarac nogom u glavu (prema onome kako je policija identificirala Abramovića na prethodnim dijelovima snimke možemo pretpostaviti da je muškarac u crnoj jakni upravo Abramović).

Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Zaključak policije nakon odgledane snimke i nakon primljene medicinske dokumentacije: MMA-ovci nisu počinili kazneno djelo. 
Policija je, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator događaja aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom, nakon što su prvo driftali BMW-om po skijalištu pa onda zahtijevali od HGSS-ovca da im izvuče auto iz snijega. 

Izvori bliski policiji kažu i da se u razgovorima s policajcima prvi napadnuti HGSS-ovac nije sjećao što se događalo te večeri te da su mu izmjerena gotovo tri promila alkohola u krvi pa je snimka bila nužna kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Alkoholizirani su bili i MMA-ovci, ali iz policije neslužbeno tvrde - bitno manje nego HGSS-ovac, premda nisu objavili koliko su promila u krvi imala trojica iz BMW-a. 

Sad će sve pregledavati i DORH

Iz policije neslužbeno govore da su danas u 13:45 svu dokumentaciju poslali DORH-u. To znači da će Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sada također pregledavati snimku te ocijeniti i druge okolnosti događaja te se potom oglasiti, pa bi javnosti trebalo biti jasnije što se točno događalo u nedjelju navečer na Platku te je li bilo kakvih propusta policije. 

Pročitajte više