Pojavile se glasine da je poglavica plemena Zulu otrovan

Ilustracija: EPA

KRALJ Misuzulu Sinqobile kaZwelithin, poglavica plemena Zulu, liječi se u bolnici zbog sumnje na trovanje, ispričao je njegov tradicionalni premijer Mangosuthu Buthelezi. Dodao je kako je kralj zatražio liječničku pomoć u Eswatiniju jer mu je nelagodno tražiti liječenje u Južnoj Africi. 

Ovo je uslijedilo nakon iznenadne smrti jednog od njegovih viših savjetnika, također zbog sumnje na trovanje. Ipak, kraljev službeni glasnogovornik tvrdi da je Misuzulu "savršenog zdravlja". Monarh trenutačno nije u bolnici i ne treba stvarati "nepotrebnu paniku", poručio je glasnogovornik, prenosi BBC.

Kralj Misuzulu okrunjen je pred tisućama svojih podanika prošlog listopada. Međutim, unutar kraljevske obitelji bjesni žestoka borba za moć zbog dolaska 48-godišnjeg kralja, a nedavno su se pojavile i napetosti između njega i Buthelezija.

Premijer tvrdi da postoje sumnje da je kraljev pomoćnik otrovan

Zulu kralj nema formalnu političku moć i uloga monarha u širem južnoafričkom društvu uglavnom je ceremonijalna, ali on ostaje iznimno utjecajan s godišnjim proračunom od nekoliko milijuna dolara, koji financira vlada. Frakcija unutar obitelji na sudu osporava Misuzuluovo pravo na prijestolje, inzistirajući na tome da on nije zakoniti nasljednik svog pokojnog oca, kralja Goodwill Zwelithinija.

Inzistiraju na tome da drugi sin pokojnog kralja, princ Simakade, treba biti monarh. Kralj Zwelithini je imao šest žena i najmanje 26 djece. Njegovu su oporuku na sudu osporile i njegova prva žena, kraljica Sibongile Dlamini-Zulu, i njezine dvije kćeri. Sud je prošle godine odbacio njihov slučaj, ali su one najavile da će se žaliti na presudu.

Nema naznaka da bilo koji član kraljevske obitelji stoji iza navodnog trovanja kralja Misuzulua. Južnoafrička policija još nije komentirala ove informacije. Premijer Buthelezi je izjavio da je stariji pomoćnik kralja Misuzulua Douglas Xaba "iznenada preminuo i da postoje sumnje da je otrovan".

"Postoji orkestrirani plan i očajnički narativ"

“Kad se Njegovo Veličanstvo počelo osjećati loše, posumnjao je da je i on možda otrovan. Odmah je potražio liječenje u Eswatiniju. Obaviješten sam da se Njegovo Veličanstvo osjećalo nelagodno tražeći liječenje u Južnoj Africi, budući da su njegovi roditelji bili na liječenju u Južnoj Africi i nakon toga umrli", kazao je Buthelezi.

Buthelezi navodi da unatoč tome što je kralj nedavno imenovao novog glasnogovornika, on kao tradicionalni premijer ima obvezu obavijestiti Zulu naciju o "ovoj zabrinjavajućoj situaciji". "Naša briga je kraljeva dobrobit. Mi kao Zulu nacija molimo se za potpuni i brz oporavak Njegovog Veličanstva. Bude li postojao bilo kakav razlog za daljnju istragu, time će se pozabaviti vlasti", nastavio je.

Glasnogovornik je kasnije negirao većinu tvrdnji, rekavši kako mu se čini da postoji "orkestrirani plan i očajnički narativ za prenošenje klevetničkih i neutemeljenih tvrdnji" o kraljevom zdravlju. "U konačnici, ovo stvara nepotrebnu paniku i percepciju nestabilnosti u Kraljevskoj kruni", dodao je.

Otac aktualnog kralja preminuo tijekom pandemije

Dolazak kralja Misuzulua na prijestolje dogodio se ranije nego što se očekivalo. Njegov je otac preminuo tijekom pandemije Covida u ožujku 2021. od komplikacija povezanih s dijabetesom. Bio je najdugovječniji monarh Zulu nacije, koji je na prijestolju bio gotovo 50 godina.

Majka kralja Misuzulua, kraljica Mantfombi Dlamini-Zulu, tada je postala regent, ali je umrla mjesec dana kasnije. Bila je sestra kralja Eswatinija Mswatija III - jedinog apsolutnog monarha Afrike. Buthelezi je tada odbacio glasine da je ona otrovana. Podržao je stupanje kralja Misuzulua na prijestolje nakon njezine smrti, ali nedavna izvješća sugeriraju da su se između njih dvoje pojavile oštre razlike.

Pročitajte više