Pojeftinila sva goriva u Hrvatskoj

Foto: Index

U PONOĆ su pojeftinila sva goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj. 

Cijena eurosupera 95 tako se kreće od 8,81 do 9,08 kuna, eurosuper 98 se prodaje po cijeni od 9,10 kuna po litri, eurodizel od 7,81 do 8,17 kuna, a cijena autoplina je između 3,30 i 3,50 kuna, ovisno o kompaniji.

Kako je najniža cijena eurosupera 95 prošlog tjedna iznosila 8,97 kuna po litri, a eurodizela 8,03 kune po litri, portal cijenegoriva.info je izračunao da je tank benzina pojeftinio za 8 kuna, a eurodizela za 4 i pol kune.

Jučer je objavljeno da je cijena barela nafte na londonskom tržištu doživjela najveći tjedni pad od siječnja ove godine, a na američkom tržištu cijena barela nafte pala je ispod 45 dolara. Iako se cijene u Hrvatskoj formiraju prema mediteranskom tržištu, ovaj put će pad cijena nafte na svjetskom tržištu osjetiti i hrvatski vozači.

S obzirom da je prije Ministarstvo gospodarstva imalo praksu objavljivanja dan unaprijed hoće li cijene i koliko rasti ili pasti, s osnivačem portala cijenegoriva.info Tinom Bašićem provjerili smo zašto to više ne čine.

"Nažalost ne postoje službeni podatci koji bi govorili o tome kolika će biti nova cijena goriva, za što postoji pravni razlog. Kako je tržište liberalizirano, najava točnih korekcija cijena unaprijed se smatra protuzakonitom jer se ugrožava tržišno natjecanje, o čemu je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala svoje mišljenje prije otprilike godinu dana", pojašnjava Bašić.

Uistinu, u priopćenju AZTN-a stoji kako je "neprihvatljiva praksa najave točnog iznosa i datuma promjene cijene naftnih derivata".

No činjenica je da je ministarstvo ministra Vrdoljaka neko vrijeme podatke o promijeni cijena goriva redovito objavljivalo u ponedjeljak, no s tom je praksom promjenom vlasti ministarstvo očito prestalo.

S obzirom na to da do korekcija cijena na benzinskim postojama i dalje gotovo u pravilu dolazi u noći s ponedjeljka na utorak, kao što je to bio slučaj i kad je cijene goriva određivala država, vozači su mogli natočiti gorivo prije poskupljenja, za što više nemaju priliku.

 

Pročitajte više