POKOPAN THOMAS KLESTIL

Preminuli austrijski predsjednik Thomas Klestil sahranjen je u subotu poslije podne u Beču uz najviše državne i vojne počasti u predsjedničkoj grobnici na bečkom središnjem groblju.



Državnom pogrebu sedmog austrijskog predsjednika, koji je umro samo dva dana prije završetka drugog mandata i predaje dužnosti novom predsjedniku Heinzu Fischeru, bila su nazočna izaslanstva iz 40 država. Posljednju mu je počast odalo više od dvadesetak šefova vlada i država, među kojima i predsjednici svih država jugoistočne Europe uključujući i hrvatskog Stjepana Mesića.

Prije podne je u bečkoj katedrali Svetog Stjepana kardinal Christoph Schoenborn predvodio misu zadušnicu. Zahvalio je velikom austrijskom i europskom političaru za sve što je učinio za ugled svoje zemlje u svijetu, kao i za Klestilovo posebno zauzimanje i promicanje prijateljstva među državama posebice srednje i jugoistočne Europe.

Austrijski narod pamtit će Klestila (71) po tome što je vratio demokratski ugled Austriji nakon štete što joj je učinila ratna prošlost njegova prethodnika na položaju Kurta Waldheima. Iako je imao samo ceremonijalnu dužnost, glas Thomasa Klestila za njegova 12-godišnjeg predsjedničkog mandata bio je uvažavan i u Austriji i u Europi.

(Hina) xspđ ydj

Pročitajte više