Pokraj La Spezie potonuo brod s 85.000 litara mazuta

ISPRED talijanske luke La Spezia u subotu se zbog lošeg vremena prvo nasukao, a zatim i potonuo tanker s oko 85.000 litara mazuta, izvijestili su tamošnji mediji.

"Za sada je situacija pod kontrolom, maksimalno smo oprezni i vrlo smo brzo aktivirali sustav protiv eventualnog zagađenja mora", izjavio je talijanski ministar za zaštitu okoliša Altero Matteoli.

Tanker pod nazivom "Margaret", dug 84 metra, plovio je pod gruzijskom zastavom, polazna luka bila mu je Genova, a odredište bugarska Varna.

Zbog lošeg vremena tanker je odlučio uploviti u trgovačku luku La Spezia u Liguriji. No, njegovo sidro nije uspjelo odoljeti snažnim vjetrovima i visokim valovima pa se u subotu ujutro brod prevrnuo nakon što je udario u pristanište, a zatim i potonuo na deset metara dubine.

U trenutku nesreće u spremnicima broda nalazilo se 85.000 litara mazuta. Članovi posade su dobro, a u borbi protiv onečišćenja mora angažirano je više specijaliziranih brodica. U nedjelju se očekuje dolazak još brodova koji bi trebali pomoći u sprečavanju ekološke katastrofe, izvijestilo je ministarstvo okoliša.

Loše vrijeme i obilan snijeg koji su u subotu pogodili sjeverozapadnu Italiju uzrokovali su također zastoje na cestama. Nekoliko je stotina automobila i kamiona u tom području ostalo zaglavljeno u snijegu. Povijesnom središtu Venecije prijeti poplava zbog obilnih kiša i visoke plime.

Pročitajte više