Pokrenut projekt Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Screenshot: Google Maps

U Strizivojni pokraj Đakova označen je početak projekta Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj, a prilika je poljoprivrednicima i to prvenstveno mladima, za usvajanje vještina vezanih za digitalizaciju i modernizaciju proizvodnje.

Temeljni cilj projekta Digitalno selo stvaranje je mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veće prihode poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade. On je i prilika za edukaciju poljoprivrednika i drugih stanovnika da se što više približe preciznoj poljoprivredi i upotrebi što više digitalnih alata u proizvodnji. Predvidivo trajanje programa je godinu dana i besplatan je za poljoprivrednike.

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik ispred kojeg je govorila izvršna direktorica Večernjeg lista Ivana Krajinović rekavši kako je to još jedna aktivnost iz sfera i društveno odgovornog poslovanja, a partneri su Osječko-baranjska županija, Općina Strizivojna, te tvrtke Digital Agro i InfoDom - Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja.

Projekt će se provoditi uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica: Strizivojna ima 130 poljoprivrednika, 23 su mlada

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je rekla da je Strizivojna odabrana jer da pokazuje inicijativu za unapređenje poljoprivrede i cjelokupnog svog ruralnog prostora, pritom inicirajući razne projekte koji pomažu u digitalizaciji, ne samo na području poljoprivrede.

Naglasila je da je na području općine Strizivojna 130 registriranih poljoprivrednika od kojih su 23 mlada čime, dodala je, to područje prati prosjek mladih poljoprivrednika u udjelu svih poljoprivrednika Osječko-baranjske županije (OBŽ) koji je 19,7 posto, dok je taj prosjek za cijelu Hrvatsku 14,4 posto. Time je OBŽ među prve tri županije u Hrvatskoj.

Vučković je dodala da u toj općini raste i broj stoke te da prostora za unapređenje ima i u stočarstvu, dok je za poljoprivredno zemljište u tom kraju dodala da se prostire na 1.500 hektara od čega 1.350 ha u privatnom vlasništvu. Pod žitaricama je više od 1.000 hektara.

Župan: Fokus je na mladima

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana s ovlastima župana Mato Lukić rekao je kako ovaj projekt nosi niz koristi.

"S ulaskom u EU postali smo dio njezine poljoprivredne politike i fokus je na mladim poljoprivrednicima od kojih dobar dio već koristi alate modernih tehnologija, što zagovaraju i EU i OBŽ", rekao je Lukić.

Načelnik Općine Strizivojna Josip Jakobović rekao je kako je ovaj projekt i način da se mladi zadrže u ruralnim prostorima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.