Pokrenuta crowdfunding kampanja za Ljetnu tvornicu znanosti

Foto: Ljetna tvornica znanosti

LJETNA tvornica znanosti je projekt koji se već 12 godina kontinuirano odvija u Hrvatskoj.

Taj projekt potiče učenike osnovnih i srednjih škola da prihvate znanost kao lijepu, zabavnu i korisnu, a ne samo kao pregršt činjenica i formula, što je nažalost slika koju dobivaju od obrazovnog sustava. Radi se o radionicama koje tijekom ljeta organiziraju volonteri i entuzijasti s ciljem da mladima pokažu da obrazovanje može i treba biti zabavno. Ove godine se jedan dio  radionica održava u Splitu, a drugi u Bjelovaru koji je ovog ljeta zamijenio Samobor.

Kroz godine održano je mnogo radionica, a jedna od bitnijih stvari je što ne postoji zadani set radionica nego se svake godine s mentorima razvija nov i originalan sadržaj, odnosno osim samih polaznika fokus je i na obrazovanju budućih edukatora i stalnom stvaranju novog i originalnog sadržaja.

Itekako korisno za učenike

Primjerice, srednjoškolci su iz genoma mentora LJTZ-a izolirali gen za laktat dehidrogenazu i uspoređivali ih sa svjetskom bazom gena. Drugi primjer je radionica u sklopu koje je istraživana matematika iza casino igara. Bila je tu i CSI radionica, na kojoj se izrađivala električna gitara, kemijske radionice, fiziku, biologiju, psihologiju...

Nema boljeg osjećaja kada naši polaznici samostalno shvate principe s kojima muku muče puno starija djeca, ali i mnogi na fakultetu, kažu nam iz Ljetne tvornice znanosti.

Crowdfunding kampanja krenula je 11. lipnja, i do sada je skupila nešto više od 3000 eura od ciljanih 5000. Ovim putem žele zatvoriti financijsku konstrukciju jer je u Hrvatskoj financiranje projekata popularizacije znanosti i edukacije gotovo nemoguće kroz standardne kanale podrške i natječaja. 

Podržite Ljetnu tvornicu znanosti!

Pročitajte više