Pokrenuta istraga protiv krijumčara, švercom cigareta zaradili 900.000 kuna

Ilustracija: 123rf

USKOK je pokrenuo istragu protiv skupine krijumčara, u kojoj su bili i policajac te carinik, zbog sumnje da su u posljednja tri mjeseca švercom cigareta iz BiH u Hrvatsku državu oštetili za najmanje 900 tisuća kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da su u krijumčarskoj skupini koja je radila na dubrovačkom i zagrebačkom području bila četvorica osumnjičenih u dobi od 34 do 47 godina.

Cigarete je na području BiH od nepoznatih prodavača navodno nabavljao drugoosumnjičeni, nakon čega su ih, u dogovoru s organizatorom skupine, preuzimali 'kuriri'.

USKOK sumnja da je prokrijumčareno sveukupno 4500 šteka cigareta

"Potom su trećeokrivljeni policijski službenik i četvrtookrivljeni carinski službenik cigarete ukrcavali i skrivali u putničkim vozilima u njihovom vlasništvu, a zatim su ih preko graničnih prijelaza na metkovačkom području krijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te odvozili na područje Zagreba, gdje ih je preuzimao prvookrivljeni radi skladištenja i njihove daljnje prodaje", izvijestio je USKOK.

Dodaju da je tako prokrijumčareno najmanje 90 pakiranja s po 50 šteka cigareta, odnosno sveukupno 4500 šteka cigareta koje nisu bile označene duhanskim markicama i na koje nisu platili carinska i druga davanja.

Osumnjičeni zaradili oko 900.000 kuna

"Na opisani način su ostvarili korist od najmanje 900.000 kuna, koju su sukladno svojim ulogama i dogovoru međusobno podijelili", izvijestio je USKOK koji je protiv jednog okrivljenika zatražio određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte više