PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pokušaj prekida debate je dokazao: Kolinda je lutka na koncu

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

PREKID debate zbog predugog trajanja i umora Kolinde Grabar-Kitarović koji je od RTL-a sinoć tražila njena savjetnica Renata Margaretić Urlić govori nam dvije važne stvari i nijedna nije osobito povoljna po predsjednicu koja pokušava osvojiti drugi mandat.

>> Kolindin stožer tražio prekid debate

Ocijenili su da joj je vrijeme za krevet

Prva je sasvim očita - najbliži predsjedničini suradnici smatraju da ona nije u stanju dulje od dva sata prepirati se sa Zoranom Milanovićem i da joj je u 22 sata već vrijeme za odlazak u krevet. Istina, sa Zoranom Milanovićem nije lako razgovarati kada pun sebe i nabrijano agresivan napada iz svih oružja. Održavanje koncentracije bilo bi poprilično teško i nekome tko nema iza sebe mjesec dana intenzivne kampanje, ali predsjednica bi trebala biti dovoljno izdržljiva da to može odraditi, ako ni zbog čega drugog onda zato što se natječe za dužnost koja podrazumijeva i maratonske pregovore u puno stresnijim situacijama od Milanovićeva upadanja u riječ i posprdnog afektiranja. 

Savjetnici odlučuju umjesto predsjednice

Druga je stvar duboko porazna, a ta je da je Kolinda Grabar-Kitarović obična marioneta umjesto koje sve odlučuju njeni savjetnici i članovi izbornog stožera. Oni su ocijenili da je ona umorna i da treba prekinuti sučeljavanje. Prosudili su da je Zoran Milanović toliko muči da bi mogla izlanuti nešto što bi joj naškodilo, a toga je u dosadašnjoj kampanji već bilo previše. Zatražili su prekid o kojem ona očito ništa nije znala, ali bi poslušala naviknuta da savjetnici odlučuju umjesto nje i da bez razmišljanja govori ono što joj prišapnu. To smo već vidjeli u nedjelju, kada je na kraju intervjua na televiziji N1 poručila da zaokruže broj 1 na biračkom listiću, uz koji će stajati ime Zorana Milanovića, a ne njeno. Nekoliko sati kasnije svoju je pogrešku pokušala objasniti rekavši da su joj "krivo rekli".

I za ustaški pozdrav okrivila savjetnike 

I kada je zaglibila duboko u glupost s izjavom da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, pokušavala se izvući objašnjavajući da su joj tako rekli savjetnici. Doduše, do tog je objašnjenja došlo puno kasnije, kada je savjetnik na kojeg je implicitno ukazivala prstom već postao bivši. 

Mogli su se kandidirati umjesto nje

Bez obzira na to što svaki predsjednik ima savjetnike i u većoj ili manjoj mjeri ih sluša i što je ponekad posao savjetnika da politički pogine za svog šefa, ne možemo se oteti dojmu da kad već toliko odlučuju u ime Kolinde Grabar Kitarović, onda su se mogli njeni savjetnici kandidirati za predsjednika ili predsjednicu republike. Ona je bez njih očito potpuno nemoćna. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više