Pokusi na psićima ipak počeli, dr. Brkić suspendiran

DEKANICA Veterinarskog fakulteta Ljiljana Pinter izjavila je danas kako je doznala da su pokusi na begl psićima već počeli i da je suspendirala voditelja pokusa dr. Antona Brkića, a daljnje pokuse sa psima zabranila.

Predsjednik udruge Prijatelja životinja Luka Oman rekao je danas nakon sastanka s dekanicom Pinter da 22 psića imaju slomljene kosti. "To je skandal. Žao mi je što udruga nije bila u prosvjedima oštrija", istaknuo je Luka Oman. Dodao je da su obišli pse i da je potresen onim što je vidio.

Članovi Prijatelja životinja počeli su pred Klinikom za kirurgiju Veterinarskog fakulteta 24-satna dežurstva kako bi spriječili pristup dr. Brkiću i zaštitili pse.

Dekanica Liljana Pinter izjavila je novinarima na Veterinarskom fakultetu da za prijelome kostiju nogu 22 psa i kirurške intervencije na slomljenim kostima zasad smatra odgovornim prof. Antuna Brkića.

Rekla je da je pokrenula istragu na Fakultetu i da je zaprepaštena njezinim prvim rezultatima, a povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa sutra počinje istraživati svu dokumentaciju vezanu uz taj slučaj.

Istaknula je da je ona supotpisala Brkićev zahtjev za izdavanje prethodnog mišljenja za izvođenje pokusa na kralježnjacima sa znanstveno-istraživačkom svrhom. Pritom je Brkić formulirao da je riječ o "liječenju kritičnih koštanih defekata". Po njezinu mišljenju, Brkić planirane pokuse i njihovu pravu narav brižno prikriva pod spomenutom formulacijom na temelju koje je, smatra Pinter, dobio pozitivna mišljenja i rješenja i dvaju ovlaštenih ministarstava. O tome ni o daljnjim postupcima na Fakultetu i pokusima radi ispitivanja lijeka za zacjeljivanje kostiju ona, rekla je, nije znala ništa.

Istaknula je i da je tek prekjučer dobila izjavu dr. Slobodana Vukičevića sa Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu da se psi doniraju prof. Brkiću. To znači, dodala je, da je vrlo je dvojbeno vlasništvo nad tim životinjama.

Predsjednik udruge Prijatelja životinja rekao je da su nakon polusatnog sastanka s dekanicom obišli pse. Oni su u teškim uvjetima smješteni na fakultetu, rekao je, dodajući kako vjeruje da će sada u Hrvatskoj izbiti afera koja će pokazati da su u nju umiješane mnoge institucije.

Ovo bi trebala biti zadnja opomena javnosti kako se slične stvari ne bi događale, rekao je Oman.

Zauzeo se za brze izmjene i dopune Zakona o dobrobiti životinja, koji je u posljednjem slučaju pokazao slabosti.

Dekanica Ljiljana Pinter najavila je da će sutra na Rektoratu biti održana konferencija za novinare o tom slučaju. Dodala je kako su je ti događaji potaknuli da zaduži etičko povjerenstvo Veterinarskog fakulteta da provjeri sve pokuse provedene u zadnje dvije i pol godine.

Pročitajte više