Pola godine im bilo malo: Povjerenstvo HŽ-a još nije pregledalo vlak smrti

POVJERENSTVO HŽ-a još nije pregledalo vlak smrti u kojemu je ljetos u Rudinama poginulo šest ljudi. Nije pregledan vlak pa tako nije zaključena ni istraga povjerenstva. Posao su inače morali dovršiti u roku od 40 dana od formiranja.

"Ili riješite, ili kažite da niste sposobni"

"Zvao sam predsjednika povjerenstva Gorana Nujića i rekao im da imaju vremena do konca ovog mjeseca. Rekao sam mu, riješite to, zaključite ili kažite da niste sposobni pa ću se javno obratiti strancima za pomoć. Kako bilo, do 29. hoću papire na stolu", kazao nam je Jerneić početkom tjedna. 

Tvrdi da je HŽ Infrastruktura osigurala sve potrebne uvjete, no izbili su prijepori između članova povjerenstva iz nekoliko HŽ-ovih tvrtki. Jedni smatraju da se vlak smrti treba pregledati, drugi drže da za to nema potrebe.

HŽ šest mjeseci plaća zaštitare za vlak smrti koji nepregledan trune u Solinu

Problem je i što se vlak od prvog dana nesreće čuva. Već pola godine kompozicija trune u Solinu, a sat rada zaštitara košta 30-40 kuna. "Potrošili su se ogromni novci, ova situacija se mora što prije riješiti", kaže Jerneić, koji danas na stolu očekuje izvještaj povjerenstva. Šef povjerenstva Goran Nujić nije želio o problemu razgovarati za Indexom.

HŽ-ovci su u nekoliko navrata kontaktirali istražnog suca Davora Svalinu da im ustupi potrebne dokaze. I on je očekivao da će mu otkriti njihova saznanja, ali od HŽ-a nije dobio nikakve nalaze. Štoviše, HŽ se nije udostojio ni odgovoriti o visini nastale štete na vlaku smrti, premda ih je sud u nekoliko navrata pozvao da to učine. Kako sad stoje stvari, Državno odvjetništvo procijenit će štetu na vlaku temeljem napisa u medijima. 

Istražitelji čuli da postoji još jedno računalo u vlaku smrti?!

Ima još nevjerojatnih stvari. Istražitelji Centra Ivan Vučetić dobili su prije nekoliko tjedana informaciju da u Bombardierovu vlaku postoji još jedno računalo - servisno, koje uopće nije pregledano. Doznali su to od člana povjerenstva HŽ-a. Dopis je u Split uputio Vedran Nuić iz Centra Ivan Vučetić.

Sudac Svalina drži da nema potrebe pregledavati servisno računalo, jer je već pregledano glavno računalo. Što se njega tiče, istraga je završena, no na dodatnim pregledima inzistira tužitelj Michelle Squiccimarro pa će odluku donijeti izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda. Ukoliko bi se prihvatio zahtjev za dopunom istrage, servisno računalo morat će u Njemačku na pregled kod proizvođača ili ovlaštenog servisera. U svakom slučaju, na završetak istrage, i sudske i povjerenstva HŽ-a, trebat će pričekati još neko vrijeme.

Pročitajte više