Polančecove prijetnje HDZ ignorira, ali pred Sanaderom drhte od straha

DAMIR POLANČEC do jučer je bio najviši državni dužnosnik koji je iznutra upoznao remetinečke ćelije i protiv kojeg je podignuta optužnica zbog koruptivnih radnji. Od danas je najviši državni dužnosnik koji je osuđen zbog istih (zasad samo nepravomoćno, ali malo tko sumnja da će odluka Županijskog suda uskoro biti potvrđena).

Polančec je dobio 15 mjeseci zatvora i to za relativno benignu aferu. A što je sa svim ostalim krimenima koji mu se stavljaju na teret? Ukoliko ovako nastavi, Polančec će iza rešetaka najvjerojatnije provesti ostatak života. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, naime, treba još odgovarati za reflektore u Đelekovcu, za kredit Slogi, za Podravku, MOL i OTP, za TLM i HEP...

Je li Damir Polančec doista kriv za sve afere koje mu se prišivaju? Odnosno je li kriv samo i isključivo on? Ili ga bivša stranka koristi kao žrtveno janje, na što je Polančec od samog početka ukazivao. Osvrnimo se na neke izjave koje je nepravomoćno osuđeni predsjednik Vlade davao otkad se počela zapetljavati priča u kojoj je presuda za nepotrebnu studiju prvi korak prema raspletu.

Polančec već mjesecima prijeti HDZ-u

"Ovo je lov na mene i mnogi su već stradali samo zbog činjenice da su moji prijatelji", rekao je Damir Polančec kad je podnosio ostavku. Tada je još igrao na suosjećanje, proklamirao lojalnost HDZ-u i pokušao korupcijske nestašluke usmjeriti prema političkim protivnicima. Prema Stjepanu Mesiću, na primjer. No, ubrzo je uslijedila promjena taktike.

"Nemam što reći, ali kada budem imao, bit će zanimljivih izjava", rekao je Polančec na dan kad je uhićen.

"Istina je voda duboka, a ja se u njoj sigurno neću utopiti", poručio je na dan kad je izašao iz zatvora.

"Osjećam se kao Josip kojeg su u Egipat prodala njegova braća", kazao je u iskazu pred Povjerenstvom za Inu.

"Ovu presudu sam očekivao, ali ona je donesena odavno i to ne u ovoj sudnici već negdje drugdje", izjavio je Polančec nakon što je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Psi laju, karavane prolaze

Damir Polančec, iz ovog kratkog pregleda sasvim je jasno, već mjesecima upućuje prijetnje prema Jadranki Kosor i bivšim stranačkim kolegama. Prijetnje koje su oni, međutim, podnosili prilično stoički, čak i kad je Polančec preko odvjetnika Ante Nobila poslao poruku da ima popis od 42 afere u kojima su sudjelovali aktualni ministri. Ovdje je potrebno povući paralelu s Ivom Sanaderom.

Zašto? Zato što je jedna Sanaderova poslovica, "tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", izazvala puno više bure u HDZ-u nego sve Polančecove prijetnje zajedno. Polančec je bio Sanaderova desna ruka. Čovjek od najvećeg povjerenja. Njegov vatrogasac u Vladi. Znao je sve (ili skoro sve) što zna i Sanader. Pa ipak, njegove su izjave HDZ-ovci tretirali po principu, da opet citiramo Sanadera, "psi laju, a karavane prolaze".

Iz svega ovog može se zaključiti jedino da je HDZ Polančeca odavno otpisao. Odnosno da znaju kako ih on ničim ne može ugroziti. Da su ga, zapravo, unaprijed osudili za sve grijehe koje je "kriminalna organizacija" (kako vladajuću stranku opsuje SDP-ovac Željko Jovanović) skupljala kroz sedam godina Sanaderove vladavine. A u tom slučaju ne treba olako otpisati Polančecovu izjavu da je osuđen davno prije nego je stupio u sudnicu. I još važnije, treba se zapitati hoće li Polančec i ostati najveća riba koja je "pala" u Kosoričinoj borbi protiv korupcije? S obzirom na to da je Sanader očito utjerao premijerki strah u kosti, koliko god nas ona uvjeravala suprotno.

Pročitajte više